BNP Paribas: geen reden tot paniek Dat de wereldeconomie aan het veranderen is, is een feit. Waar leidt het naartoe? Wat wordt het nieuwe wereldbeeld? 9 juni 2011 16:00 • Door IEXProfs Redactie Dat de wereldeconomie aan het veranderen is, is een feit. Voorheen werd de wereld gedomineerd door internationaal soepel monetair beleid; dat tijdperk is zeker voorbij. Maar wat wordt het nieuwe wereldbeeld? Deze vraagstelling stond centraal tijdens een uiteenzetting van William de Vijlder, chief investment officer van Strategy & Partners BNP Paribas, deze ochtend in het hoofdkantoor in Amsterdam. Het beeld van de economie en financiële markten zoals we dat tot voor kort kenden, kenmerkte zich volgens De Vijlder door extreem soepel monetair beleid, een stijgende trend in grondstoffenprijzen, inflatie, overheidsschulden en succesvolle aandelenmarkten. Dat beeld heeft de afgelopen weken plaats moeten maken voor een economisch plaatje gedomineerd door strakker gevoerd monetair beleid, angst voor de impact van dure olie, vertwijfeling over wat de ‘exit strategieën’ van centrale banken teweeg kunnen brengen, huivering voor de op handen zijnde budgettaire inspanningen en tenslotte de cruciale vraag of de wereldeconomie in staat zal blijken op eigen benen te staan als de uitzonderlijke steunmaatregelen worden teruggeschroefd. Dat het vooralsnog niet duidelijk is hoe dit nieuwe paradigma er uit zal gaan zien, is wat beleggers vandaag de dag behoorlijk zenuwachtig maakt, aldus de chief investment officer van BNP Paribas. De Vijlder zaait in zijn betoog echter geen paniek, integendeel. Hij wijst op factoren die de markt zullen blijven ondersteunen: de sterke mondiale groei – ondanks een vertraging in ritme weliswaar – en de gezonde ondernemingsbalansen. Het leeuwendeel van de landen blijft het soepele monetaire beleid trouw, en over de linie vallen de beurswaarderingen mee. Eveneens is hij positief over aandelen van groeilanden op basis van hun waardering, een structureel sterkere groei en een betere financiële structuur, wat over westerse landen niet altijd gezegd kan worden, aldus De Vijlder. Dat beleggers meer reden tot ongerustheid zien, verklaart de topeconoom door te stellen dat zij in binaire termen redeneren en altijd zoeken naar nieuwe redenen voor ongerustheid. "Groeit China sterk, dan vreest men voor inflatie; vertraagt de Chinese groei, dan slaat de inflatievrees om in schrik voor een te sterke afkoeling. Dit wijst op latente onzekerheid en risico-afkeer." Dat De Vijlder de nervositeit van beleggers niet ondersteunt en de huidige groeivertraging afdoet als ‘een normaal gegeven’, benadrukt hij nog eens aan het eind van zijn uiteenzetting: "Tenzij de olieprijzen trendmatig zouden stijgen, verwachten wij geen inzinking." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.