Paradox: Corona-angst leidt tot koop risicovolle beleggingen Oktober was een opmerkelijke maand voor de Europese fondsenindustrie. Terwijl financiële markten opnieuw last hadden van corona-angst, kochten Europese beleggers vooral aandelenfondsen. Alternatieve strategieën gingen de deur uit, net als euro-beleggingen, aldus Detlef Glow van Lipper. 23 november 2020 14:00 • Door Detlef Glow Oktober 2020 was opnieuw een positieve maand voor de Europese fondsenindustrie. Europese beleggers kochten voor 69,2 miljard euro aan fondsen. Opmerkelijk, want het marktklimaat werd negatief beïnvloed door een nieuwe golf van COVID-19-gevallen. Beleggers vreesden een economische terugval. Ondanks deze vrees kochten Europese beleggers vooral risicovolle aandelenfondsen (+30,4 miljard euro). Obligatiefondsen (+17,4 miljard euro), vastgoedfondsen (+1,8 miljard euro) en mixfondsen (1,5 miljard euro) volgden op grote afstand. Alternatieve fondsen waren opnieuw uit de gratie met een uitstroom van 1,7 miljard euro. De totale instroom in beleggingsfondsen bedroeg afgelopen maand 51,9 miljard euro. ETF's droegen voor 4,7 miljard euro aan deze instroom bij. Geldmarktfondsen laat ik verder buiten beschouwing, want die worden vooral gebruikt om op korte termijn cash te parkeren. Ondanks coronavrees kochten beleggers in oktober vooral aandelen Aandelen wereldwijd (+9 miljard euro) waren opnieuw de best verkochte subcategorie, gevolgd door aandelen VK (+7,7 miljard euro) en Amerikaanse aandelen (+6,4 miljard euro). Ook van Brexitangst was in oktober geen sprake Verliezers waren er ook. Alternatieve multi-strategieën (-1,9 miljard euro), euro bedrijfsobligaties (-1,9 miljard euro) en alternatieve macrofondsen (-1,2 miljard) werden vooral verkocht, net als Europese aandelenfondsen en dividendfondsen. Alternatieve strategieën en eurobeleggingen in de uitverkoop Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.