Duurzaam eten nieuwe beleggingstrend Voedingsbedrijven die duurzaam produceren zijn volgens een aantal analisten de beurswinnaars van morgen. 28 augustus 2020 09:00 • Door IEXProfs Redactie Bedrijven die vlees en vis door Europa transporteren, worden door consumenten steeds kritischer bejegend. Bespoten groente en fruit wordt steeds minder gewenst. En slachtvee moet een zo goed mogelijk leven hebben geleid. Het zijn enkele voorbeelden van hoe milieubewustzijn en gezonde voeding ons eetgedrag steeds meer bepalen. Beleggers zullen daar rekening mee moeten houden. Dat is de boodschap van een aantal fondsmanagers waar Citywire mee sprak. Dat betekent niet dat dieren compleet van het menu zullen verdwijnen. Integendeel zelfs, want in bepaalde delen van de wereld neemt de consumptie van vlees en vis nog sterk toe. Denk met name aan China met zijn groeiende welvaart. Maar ook in westerse landen zal het proces richting een plantaardig dieet langzaam gaan. Olie eerder weg dan vlees “Vanuit het klimaat bezien is vlees problematisch en soms zijn we daar als consument bewust van. Maar we moeten oppassen dat we met het verduurzamen van eetpatronen niet sneller willen gaan dan de samenleving. Ik denk dat vlees langer geconsumeerd zal worden dan kolen en olie,” zegt Henrik Pontzen, hoofd ESG-beleggingen bij het Duitse Union Investment. Feit is wel dat de agrarische sector een enorme bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen. Het gaat om meer dan 20% van het totaal, zo blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Arisaig Partners. De klimaatbewuste consument kan en zal dat niet negeren, zegt Maria Elena Drew, hoofd onderzoek verantwoord beleggen bij T. Rowe Price. “Wij denken daarom dat het belangrijk is voor bedrijven om duurzaamheid een centrale plek te geven bij het ontwikkelen van hun groeistrategie.” Akkoord van Parijs Drew denkt dat bedrijven die zich niet houden aan de klimaatdoelen van Parijs gestraft worden. Verder ziet ze de trend naar groene en gezonde kwaliteitsproducten doorzetten. Naast de risico's die dit voor beleggers meebrengt, ziet Hendrik-Jan Boer van het NN Global Sustainable Equity fonds ook kansen. Hij denkt dat de consument steeds vaker bereid zal zijn de portemonnee te trekken voor gezonde milieuvriendelijke producten. Beursgenoteerde bedrijven die daar op weten in te spelen, zijn spekkoper. Een voorbeeld dat hij geeft zijn zalmkwekers die de vervuiling van het zeewater tot een minimum weten te beperken en toch een gezond en lekker product leveren. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.