Zorg om inflatie overdreven Beleggers hoeven zich niet zo druk te maken om inflatie. Vooral aandelen bieden goede bescherming. 30 juni 2020 09:30 • Door IEXProfs Redactie Met oplopende begrotingstekorten, aantasting van handelsstromen en centrale banken die voor duizenden miljarden aan geld in de economie pompen, begint de angst voor inflatie onder beleggers op te lopen. Toch is er volgens Nir Kaissar geen reden voor al te grote zorgen. In een stuk voor Bloomberg Opinions legt de financieel analist uit dat er de laatste 150 jaar maar enkele perioden zijn geweest waarin het brutorendement op aandelen lager was dan de inflatie. Hij heeft daarbij als maatstaf een klassieke portefeuille genomen met 60% aandelen en 40% obligaties. Kantje boord Een van de weinige keren waarin het kantje boord was over een langere periode was in de jaren 70, toen er sprake was van een combinatie van lage economische groei en hoge inflatie. Eind jaren 60 begonnen de consumentenprijzen langzaam op te lopen. In 1969 lag de inflatie op 6,2%, wat al drie keer zoveel was als het langetermijngemiddelde gedurende de 100 jaar ervoor. En dat was nog maar het begin: in 1980 was de inflatie opgelopen tot 15% om vervolgens in 1983 terug te keren naar een normaler niveau. Hedgen U zou verwachten dat beleggingen moeite hadden dat tempo bij te benen. Toch viel dat alleszins mee. Het bruto rendement kwam tussen 1970 en 1982 in de Verenigde Staten uit op 7,8%. Na aftrek van inflatie bleef daar nog 0,1% per jaar van over. Niet veel dus, maar het was ook niet negatief. Het is opvallend dat aandelen het veel beter deden dan obligaties. Aandelen rendeerden netto 0,3%, terwijl obligaties 0,8% in het rood belandden. Dat geeft aan dat aandelen toen een betere bescherming waren tegen inflatie. Koersverlies Bij obligaties zat de pijn vooral in koersverlies. Dat is logisch, want de meest voor de hand liggende manier om inflatie te bestrijden, is met een hogere rente en dat betekent dalende obligatiekoersen. In de jaren 70 hadden vooral langlopende obligaties daar last van. Obligaties met een kortere looptijd konden de inflatie redelijk bijbenen. Daar zit volgens enkele analisten ook het grootste risico voor de toekomst. Mocht de inflatie op gaan lopen dan zullen centrale banken vrij radicaal hun beleid moeten wijzigen. Voor obligaties lijkt dat meer pijn te gaan doen dan voor aandelen. Voorlopig is het echter nog niet zover, en is deflatie een grotere zorg voor centrale bankiers. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.