Zorg om inflatie overdreven Beleggers hoeven zich niet zo druk te maken om inflatie. Vooral aandelen bieden goede bescherming. 30 juni 2020 09:30 • Door IEXProfs Redactie Met oplopende begrotingstekorten, aantasting van handelsstromen en centrale banken die voor duizenden miljarden aan geld in de economie pompen, begint de angst voor inflatie onder beleggers op te lopen. Toch is er volgens Nir Kaissar geen reden voor al te grote zorgen. In een stuk voor Bloomberg Opinions legt de financieel analist uit dat er de laatste 150 jaar maar enkele perioden zijn geweest waarin het brutorendement op aandelen lager was dan de inflatie. Hij heeft daarbij als maatstaf een klassieke portefeuille genomen met 60% aandelen en 40% obligaties. Kantje boord Een van de weinige keren waarin het kantje boord was over een langere periode was in de jaren 70, toen er sprake was van een combinatie van lage economische groei en hoge inflatie. Eind jaren 60 begonnen de consumentenprijzen langzaam op te lopen. In 1969 lag de inflatie op 6,2%, wat al drie keer zoveel was als het langetermijngemiddelde gedurende de 100 jaar ervoor. En dat was nog maar het begin: in 1980 was de inflatie opgelopen tot 15% om vervolgens in 1983 terug te keren naar een normaler niveau. Hedgen U zou verwachten dat beleggingen moeite hadden dat tempo bij te benen. Toch viel dat alleszins mee. Het bruto rendement kwam tussen 1970 en 1982 in de Verenigde Staten uit op 7,8%. Na aftrek van inflatie bleef daar nog 0,1% per jaar van over. Niet veel dus, maar het was ook niet negatief. Het is opvallend dat aandelen het veel beter deden dan obligaties. Aandelen rendeerden netto 0,3%, terwijl obligaties 0,8% in het rood belandden. Dat geeft aan dat aandelen toen een betere bescherming waren tegen inflatie. Koersverlies Bij obligaties zat de pijn vooral in koersverlies. Dat is logisch, want de meest voor de hand liggende manier om inflatie te bestrijden, is met een hogere rente en dat betekent dalende obligatiekoersen. In de jaren 70 hadden vooral langlopende obligaties daar last van. Obligaties met een kortere looptijd konden de inflatie redelijk bijbenen. Daar zit volgens enkele analisten ook het grootste risico voor de toekomst. Mocht de inflatie op gaan lopen dan zullen centrale banken vrij radicaal hun beleid moeten wijzigen. Voor obligaties lijkt dat meer pijn te gaan doen dan voor aandelen. Voorlopig is het echter nog niet zover, en is deflatie een grotere zorg voor centrale bankiers. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?