Engeland-Duitsland: 1-0 Detlef Glow van Lipper presenteert de Europese ETF-verkoop van afgelopen maand. Britse aandelen bleken populair, Duitse aandelen juist niet. De Europese ETF-markt groeide met 1,7%. 18 november 2019 14:00 • Door Detlef Glow Afgelopen maand deden Europese verkopers van ETF's wederom goede zaken. Er werd meer omzet geboekt dan gemiddeld. In combinatie met oplopende koersen leidde dit tot tot een toename van het Europese beheerde ETF-vermogen van 795,6 miljard euro eind september 2019 tot de nieuwe recordstand van 809,2 miljard euro eind oktober. De stijging van 13,6 miljard euro was vooral het gevolg van verkoop (+11,1 miljard euro). De goede gang van zaken op de financiële markten leverde een plus van 2,6 miljard euro op. De Europese ETF-omzet van 11,1 miljard euro in oktober was veel hoger dan het maandgemiddelde van 4,7 miljard euro in 2019. Het meeste nieuwe geld ging naar aandelenfondsen (+7,0 miljard euro), gevolgd door obligatie-ETF's (+4,3 miljard euro) en grondstoffen-ETF's (+0,3 miljard euro). Uitstroom was er ook. Geldmarkt-ETF's (-0,5 miljard euro) beleefden de grootste maandelijkse uitstroom in 2019. In de eerste tien maanden van 2019 kochten Europese beleggers voor 73,3 miljard euro aan ETF's. De Europese ETF-verkoop in oktober 2019 Klik op de afbeelding voor een grote versie Aandelenfondsen domineerden afgelopen maand het lijstje van best verkochte Lipper-classificaties. Aandelen wereldwijd (+1,5 miljard euro), obligaties in dollars (+ 1,4 miljard euro) en aandelen UK (+1,3 miljard) waren het meest gevraagd. Europese ETF-beleggers stappen vooral uit Duitse aandelen, Saoedische aandelen en euro geldmarktfondsen. De ETF-winnaars en verliezers van oktober 2019 Klik op de afbeelding voor een grote versie De tien grootste Europese ETF-partijen verkochten afgelopen maand ook de meeste ETF's. iShares de grote olifant in de kamer met een marktaandeel van rond de 45% deed wederom de beste zaken (+5,0 miljard euro), vóór UBS ETF (+2,1 miljard euro) en Vanguard Group (+1,2 miljard) euro. De omzet van de tien grootste Europese ETF-partijen bedroeg afgelopen maand 11,5 miljard. Dat maakt duidelijk dat niet alle 51 Europese ETF-aanbieders kunnen terugzien op een mooie oktobermaand. De 41 kleinere ETF-partijen boekten samen een uitstroom van 0,8 miljard euro. iShares leidt de dans Klik op de afbeelding voor een grote versie Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.