Groei duurzaam fondsvermogen sterk vertekend Detlef Glow ontkent niet dat duurzame fondsen een sterke groei doormaken, maar deze groei is wel minder groot dan wat de persberichten ons vertellen. 4 november 2019 14:40 • Door Detlef Glow Duurzaam beleggen is een van de belangrijkste trends van de Europese fondsenindustrie. Elke dag wordt er wel een nieuw ESG-fonds gelanceerd. Het duurzaam beheerde fondsvermogen laat al jaren een bovengemiddelde groei zien. Als we de cijfers moeten geloven, dan wil iedereen duurzaam beleggen. Maar kloppen de cijfers wel, of hebben we hier te maken met misleidende statistieken? Daar lijkt het wel op. Veel van de gelanceerde duurzame fondsen zijn namelijk niet nieuw, maar oude fondsen in een nieuw duurzaam jasje. Zo hebben enkele fondshuizen besloten om in al hun beleggingen ESG te integreren, waardoor al hun fondsen een duurzaam predicaat hebben gekregen. Andere fondshuizen hebben slechts één of enkele van hun bestaande producten als duurzaam herbenoemd. Beter ijkpunt Dit soort activiteiten van fondshuizen heeft een enorme impact op de statistieken met betrekking tot ESG-investeringen en media-aandacht. Want als een traditioneel beleggingsfonds wordt omgezet in een ESG-fonds, dan valt het beheerde fondsvermogen in een keer in de duurzame fondsencategorie. Het duurzame fondsvermogen is weer wat groter geworden, zonder dat beleggers daarvoor actief hebben gekozen. Enfin, ik ben dus enigszins sceptisch over groeicijfers van ESG-beleggingen. Om de daadwerkelijke groei te analyseren, is het beter om enkel aandacht te hebben voor de bestemming van nieuw fondskapitaal. Maar ook dan blijkt dat er wel degelijk sprake is van sterke groei van duurzame fondsbeleggingen. Deze groei is alleen iets minder spectaculair dan persberichten ons willen laten geloven. Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.