Het gaat mis met Duitsland Duitsland bevindt zich volgens ING-econoom Carsten Brzeski in een vrije val. Van de overheid als reddende engel verwacht hij niet veel. 28 augustus 2019 08:40 • Door IEXProfs Redactie “In een woord afschuwelijk,” schrijft ING in een reactie op de laatste vertrouwensmeting van het Ifo Instituut uit München. De index voor het ondernemersvertrouwen bleek afgelopen maandag te zijn gedaald tot 94,3. Dat was al de elfde daling in twaalf maanden. Vorig jaar augustus stond de index nog op 104,2. Het geeft volgens ING aan dat de Duitse economie in een vrije val zit, die amper te stuiten valt. De crisis begon in de industrie waar de orders al maanden afnemen en de pakhuizen vol liggen met voorraden. Maar zo langzamerhand begint de griep in de industrie ook over te slaan naar andere sectoren van de economie. Traag De enige die de zaak nog een beetje overeind houden zijn consument en de bouwsector. De overheid zou volgens ING veel meer kunnen en moeten doen om de economie een impuls te geven, aldus analist Carsten Brzeski. "Zoals zoveel dingen in Duitsland worden beslissingen over een extra overheidsstimulans niet van vandaag op morgen genomen. Dat is een traag proces.” Gelukkig houdt de consument nog moed Vertrauenssache. #Gfk consumenvertrouwen stabiel, koopbereidheid neemt weer toe pic.twitter.com/rxaYJAAkFU — durk veenstra (@durkveenstra) August 28, 2019 Er lijkt op zich wel enigheid te zijn over het feit dat er iets moet gebeuren. De vraag is alleen wat en met wat voor omvang. Vooral de verdeling van de gelden is een groot strijdpunt tussen de coalitiegenoten. Aan overheidsgeld geen gebrek Good Morning from Germany where budget surplus just got even bigger: New method for calculating GDP has changed how mobile phone licensing revenues are reflected in govt income. That helped push overall budget surplus to €45.3bn in first half of the year. https://t.co/WmPJpiFiXN pic.twitter.com/Pmh6E09x6n — Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) August 28, 2019 Onenigheid Grof gezegd zou de SPD het liefst geld weghalen bij ondernemers en dat gebruiken voor extra infrastructurele investeringen, onderwijs en cadeautjes voor burgers, terwijl de CDU en CSU liever zouden kiezen voor een brede belastingverlaging. Brzeski hoopt op een compromis met zowel lastenverlichting als meer publieke investeringen, maar hooggespannen verwachtingen heeft hij niet. Duitsers die hopen op een echt groot pakket komen volgens hem bedrogen uit. Alleen als de economie nog veel verder de diepte in duikt, zal het stimuleringspakket groeien. Duitsland onderweg naar een recessie. Een korte analyse van Aline Schuiling:https://t.co/YFB6so1S6g — ABN AMRO EconBureau (@ABNAMROeconomen) August 14, 2019 De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?