Valutaoorlog niet langer uitgesloten Pimco kijkt met groeiende zorg naar de toenemende stroom verwijten over valutamanipulatie. De vermogensbeheerder sluit een valutaoorlog niet langer uit. 17 juli 2019 08:45 • Door IEXProfs Redactie Een echte valutaoorlog waarbij centrale banken en overheden bewust hun valuta proberen te verzwakken, valt niet langer uit te sluiten. Dat zegt Pimco in een rapport waar Bloomberg over beschikt. Het is een mening die volgens Bloomberg door steeds meer Wall Street-analisten wordt gedeeld. Ook de Amerikaanse president Donald Trump denkt er zo over. Hij beklaagt zich regelmatig over oneerlijke valutapraktijken door belangrijke handelspartners, zoals de eurozone, Japan en China. Koude oorlog Pimco, zelden te betrappen op vrolijke toekomstverwachtingen, beschrijft de situatie als een koude valutaoorlog die alweer de derde ronde in dreigt te gaan. “Na een pauze sinds begin 2018 is de koude valutaoorlog, die al meer dan vijf jaar woedt tussen de grote handelsblokken, opnieuw opgelaaid." "Zelfs een escalatie naar een volledige valutaoorlog met directe interventies door de VS en andere regeringen en centrale banken kan niet langer worden uitgesloten.” Geen winnaars De klassieke economische theorie zegt over valutaoorlogen dat deze, net als handelsoorlogen, alleen maar verliezers kennen. Het begint meestal met één land dat probeert de export te vergroten door devaluatie van de munt. Dat kan bijvoorbeeld door verlaging van de rente of rechtstreekse valuta-interventies. Als handelspartners daarop reageren met gelijke acties kan een wedloop uitbreken die voor niemand goed is, want het verstoord het natuurlijk evenwicht. Dit keer ligt de oorzaak voor hernieuwde valutaspanningen volgens Pimco bij de signalen van de Federal Reserve, de ECB en de centrale banken van China en Japan om opnieuw of verder monetaire te verruimen. Zo kondigde Mario Draghi vorige maand in het Portugese Sintra aan dat de ECB bereid is het monetair beleid opnieuw te versoepelen als de economische conjunctuur niet beter wordt. Trump sloeg onmiddellijk aan het twitteren. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.