Het gevaarlijke overgewicht van private equity Family offices, stichtingen en universiteitsfondsen hebben de laatste jaren fantastische resultaten geboekt door overwogen te zitten in private equity. Nu is het tijd om dit overgewicht kwijt te raken. 4 april 2019 09:00 • Door IEXProfs Redactie De afgelopen decennia waren goud voor private equity-investeerders. Preqin berekende onlangs dat niet-beursgenoteerde bedrijven de afgelopen tien jaar een gemiddeld rendement hebben opgeleverd van 10,8% per jaar. Dat is meer dan bijvoorbeeld de Amerikaanse S&P 500 en veel meer dan Europese indices als de AEX of Eurostoxx 50. Niet gek dat private equity en venture capital een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op beleggers. Van verzekeringsconcerns tot pensioenfondsen en van universiteitsfondsen tot family offices. Alleen kleine particuliere beleggen hebben amper toegang tot deze markt. De 40%-club Binnen deze groep zijn er echter grote verschillen in de mate waarin in private equity wordt belegd. Volgens een onlangs gepubliceerd rapport van Cambridge Associates zijn er steeds meer partijen die voor meer dan 15% in private equity zitten. Er is zelfs een groeiende groep die meer dan 40% van de portefeuille heeft ingeruimd voor private equity. Het gaat volgens Cambridge Associates dan vooral om family offices, stichtingen en universiteitsfondsen. Achteromkijkend hebben die beleggers natuurlijk groot gelijk gehad. De vraag is alleen of deze overwaardering in private equity ook verstandig is naar de toekomst. Conjunctuur Mark Rzepczynski raadt het af. In zijn blog Disciplined systematic global macro views wijst hij op de grote risico’s die er aan private equity kleven en het feit dat aandelen in niet-beursgenoteerd bedrijven niet makkelijk van de hand zijn te doen. Het belangrijkste bezwaar is echter dat private equity de neiging heeft zwakker te presteren in tijden van conjuncturele neergang. Niemand weet natuurlijk precies wanneer die neergang komt en hoe lang deze aanhoudt, maar dat de risico’s daarop nu groter zijn dan bijvoorbeeld twee jaar geleden is vrij onomstreden. Rzepczynski maant met name universiteitsfondsen, stichtingen en family offices tot grotere voorzichtigheid met private equity. Er zijn volgens hem teveel beleggers die denken dat doordat ze in meerdere private equity-bedrijven tegelijk beleggen zeker zijn voor correcties. Maar dat is een misvatting. Private equity-bedrijven bewegen bewegen vaak in dezelfde richting, ongeacht uit welke sector ze komen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.