Stijgende rentes hinderen aandelen toch niet Is een stijgende rente slecht nieuws voor aandelen? Volgens Joseph Davis van Vanguard moet deze vraag op basis van vorige rentecycli negatief worden beantwoord. 26 september 2018 09:00 • Door IEXProfs Redactie De Amerikaanse lange rente staat met 3,08% op het hoogste niveau sinds 2011. De Federal Reserve verhoogt de korte rente deze week vermoedelijk met 25 basispunten tot 2-2,25%. En ondertussen loopt de inflatie wereldwijd op en signaleert zelfs de ECB dat er een eind komt aan het goedkoopgeldbeleid van de laatste jaren. Analisten zien dit als waarschuwing voor aandelen. Een hogere rente maakt sparen en obligatiebeleggingen immers interessanter. Een hogere rente zorgt bovendien in theorie voor een dempend effect op de economie. Bedrijven en consumenten worden namelijk ontmoedigd te investeren wat op termijn de bedrijfswinsten schaadt. Praktijk versus theorie De praktijk blijkt echter weerbarstiger dan de theorie. Een hogere rente hoeft zeker geen voorbode te zijn van dalende koersen, zegt Joseph Davis van Vanguard. Davis heeft er de geschiedenisboekjes bijgepakt en komt tot de conclusie dat gedurende de elf perioden met Amerikaanse renteverhogingen in de laatste 50 jaar er maar één periode was met een negatief rendement, in 1974 toen de Amerikaanse beurs 15% verloor. En ook als dit ene slechte jaar wordt meegenomen, dan rolt er voor alle perioden bij elkaar met renteverhogingen een gemiddelde plus uit voor aandelen van ongeveer 10%, wat gelijk is aan het beursgemiddelde sinds 1925. Klik op de afbeelding voor een grote versie Sterke economie De verklaring ligt volgens Davis bij de sterke economie in tijden van stijgende leenkosten. De rente stijgt immers niet voor niets. De Fed, en volgend jaar waarschijnlijk ook de ECB, verhogen de rente om de economie af te remmen. Zo lang er niet te hard op de rem wordt getrapt, of er - zoals in 1974 - extreme situaties zijn (oliecrisis), zijn de vooruitzichten voor aandelen helemaal niet zo slecht. Als puur en alleen naar de Amerikaanse situatie wordt gekeken, stijgt de rente nu overigens al bijna drie jaar (sinds december 2015). De S&P 500 steeg over die tijd 16% en vertoont nog geen spoor van vermoeidheid. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.