Tekort aan vastrentende smart bèta-ETF’s Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers willen meer investeren in smart bèta obligatie-ETF's, maar de producten zijn er niet door onvoldoende expertise bij ETF-aanbieders. 24 september 2018 08:45 • Door IEXProfs Redactie In de wereld van het vermogensbeheer is de opkomst van ETF’s aan weinigen voorbijgegaan. Uit een onderzoek van het Edhec Risk Institut blijkt dat er inmiddels nog maar 8% van de Europese institutionele beleggers géén ETF’s bezit. Maar daarmee is de honger naar ETF’s nog lang niet gestild. Vooral op het gebied van smart bèta-ETF’s is de vraag naar nieuwe producten groot. Alleen zijn die producten niet altijd te krijgen. Smart bèta Smart bèta-ETF’s zijn een soort mix tussen een klassieke ETF, die een index heel precies volgt, en een actief fonds dat met stockpicking juist probeert af te wijken van de markt. De smart-ETF volgt de index nog wel in grote lijnen, alleen wordt er gespeeld met de marktweging. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld een ETF die de MSCI World-index volgt maar dan zonder onethische beleggingen zoals wapenhandelaars, tabaksproducenten en dergelijke. Andere voorbeelden zijn ETF's met extra nadruk op aandelen, die laag zijn gewaardeerd of veel dividend uitkeren. En zo zijn er talloze smart bèta-ETF’s op de markt, die werken met bepaalde factoren zoals value, volatiliteit, momentum etc. Slimme obligatie-indices Uit het onderzoek van Edhec blijkt dat institutionele partijen nu vooral behoefte hebben aan smart bèta-ETF’s die zich richten op de obligatiemarkt. Helaas blijkt de vraag groter dan het aanbod. Edhec: “De door ons ondervraagde beleggers tonen significante interesse voor smartbeta-ETF’s voor de obligatiemarkt, en zijn van plan hun investering daarin te verhogen. Handicap is alleen dat zij vinden dat er onvoldoende onderzoek op dit gebied gedaan wordt.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.