Tekort aan vastrentende smart bèta-ETF’s Pensioenfondsen en andere institutionele beleggers willen meer investeren in smart bèta obligatie-ETF's, maar de producten zijn er niet door onvoldoende expertise bij ETF-aanbieders. 24 september 2018 08:45 • Door IEXProfs Redactie In de wereld van het vermogensbeheer is de opkomst van ETF’s aan weinigen voorbijgegaan. Uit een onderzoek van het Edhec Risk Institut blijkt dat er inmiddels nog maar 8% van de Europese institutionele beleggers géén ETF’s bezit. Maar daarmee is de honger naar ETF’s nog lang niet gestild. Vooral op het gebied van smart bèta-ETF’s is de vraag naar nieuwe producten groot. Alleen zijn die producten niet altijd te krijgen. Smart bèta Smart bèta-ETF’s zijn een soort mix tussen een klassieke ETF, die een index heel precies volgt, en een actief fonds dat met stockpicking juist probeert af te wijken van de markt. De smart-ETF volgt de index nog wel in grote lijnen, alleen wordt er gespeeld met de marktweging. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld een ETF die de MSCI World-index volgt maar dan zonder onethische beleggingen zoals wapenhandelaars, tabaksproducenten en dergelijke. Andere voorbeelden zijn ETF's met extra nadruk op aandelen, die laag zijn gewaardeerd of veel dividend uitkeren. En zo zijn er talloze smart bèta-ETF’s op de markt, die werken met bepaalde factoren zoals value, volatiliteit, momentum etc. Slimme obligatie-indices Uit het onderzoek van Edhec blijkt dat institutionele partijen nu vooral behoefte hebben aan smart bèta-ETF’s die zich richten op de obligatiemarkt. Helaas blijkt de vraag groter dan het aanbod. Edhec: “De door ons ondervraagde beleggers tonen significante interesse voor smartbeta-ETF’s voor de obligatiemarkt, en zijn van plan hun investering daarin te verhogen. Handicap is alleen dat zij vinden dat er onvoldoende onderzoek op dit gebied gedaan wordt.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.