NN IP: Verschillen binnen EM nemen toe Ondanks de dramatische krantenkoppen blijft de fundamentele groei van de opkomende markten volgens Maarten-Jan Bakkum van NN IP op een redelijk niveau. Maar de verschillen tussen de winnaars en de verliezers nemen wel dramatisch toe. 10 september 2018 11:50 • Door IEXProfs Redactie NN IP constateert dat de gewogen gemiddelde BBP-groei in opkomende markten vertraagt ten opzichte van de piek van het eerste kwartaal van 2018, maar slechts in bescheiden mate. NN IP voorspelt een groei in 2019 van 4,8%, vergeleken met 5,2% dit jaar. Maar de opkomende markten vormen geen eenheid. Achter de cijfers ziet ook NN IP toenemende verschillen tussen landen met weinig macro-economische onevenwichtigheden en een effectieve economische beleidsmix, en landen met grote onevenwichtigheden en autoriteiten die hun beleid niet kunnen of willen aanpassen aan de nieuwe uitdagende omgeving. Maarten-Jan Bakkum, Senior Emerging Markets Strategist bij NN IP licht toe: “Het grootste deel van opkomend Azië verkeert in relatief goede vorm. Een escalerend handelsconflict tussen China en de VS kan aanzienlijke gevolgen hebben voor niet-Chinese exporteurs in de regio. De binnenlandse economieën zouden dit potentiële negatieve effect echter deels moeten kunnen compenseren. China zelf is begonnen met een nieuwe ronde van economische stimulering." Maarten-Jan Bakkum Ook over India maakt Bakkum zich weinig zorgen: "India is slechts in beperkte mate kwetsbaar voor mondiale handelsproblemen. Dat komt omdat de economie van India relatief gesloten is en het land gestart is met een nieuwe kredietcyclus, die de groei normaliter zal stimuleren." Buiten Azië zijn er andere landen met behoorlijke macro-economische fundamentals, die volgens Bakkum niet persé veel hoeven te vertragen. "Chili en zelfs Mexico zijn goede voorbeelden, terwijl Rusland profiteert van de stijgende olieprijs." Nee, de groeiproblemen zijn volgens de beleggingsstrateeg geconcentreerd in een paar landen met fundamentele problemen, waar de recente onrust op de markt het meest pijnlijk is geweest en waar de problemen voor extra onrust kunnen zorgen. Bakkum: "Het is bijvoorbeeld hoogst onwaarschijnlijk dat Turkije een diepe recessie kan vermijden. En de economie in Argentinië is al gaan krimpen, nadat de regering gedwongen was om het beleid aan te scherpen.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?