Prijzenoorlog ETF’s gaat gewoon door De beheerkosten voor ETF's zijn de laatste tien jaar met gemiddeld 30% gedaald en het einde van de daling is nog niet in zicht. 17 juli 2018 08:00 • Door IEXProfs Redactie Er lijkt maar geen einde te komen aan de prijzenoorlog tussen aanbieders van ETF’s. In 2012 was het BlackRock dat het vuur opende met steeds maar lagere fee’s voor zijn iShares-producten. Nu zes jaar later is de strijd nog altijd niet gestreden, schrijft The Wall Street Journal. Zo heeft BlackRock afgelopen maand nog eens 0,26% korting gegeven op enkele van zijn aandelen en obligatie-ETF’s. Vanguard heeft de online-transactiekosten in de VS afgeschaft voor vrijwel al zijn ETF’s. En, misschien nog wel het belangrijkste, is het besluit van State Street vorig jaar oktober om de beheerkosten voor meer dan een dozijn van zijn belangrijkste fondsen te verlagen. State Street overstag Het besluit van State Street is zo belangrijk omdat deze aanbieder van indexfondsen lange tijd weigerde mee te doen aan een prijzenoorlog. Wat niet zonder gevolgen bleef. State Street haalde de laatste jaren weliswaar behoorlijk veel geld op voor zijn indexfondsen, maar het was stukken minder dan de concurrentie. Het marktaandeel is daardoor gedaald tot 18%, ruim achter BlackRock (38%) en Vanguard (25%) dat in 2014 nog kleiner was dan State Street. De enige andere aanbieders die qua marktaandeel hier een beetje bij in de buurt komen in de VS zijn Invesco en Charles Schwab. Lagere fee's, meer belegd vermogen De gevolgen van de prijzenoorlog voor de resultaten van de top-3 ETF-aanbieders BlackRock, Vanguard en State Street zijn tot nu toe te overzien geweest. De beheervergoedingen zijn de afgelopen tien jaar wel gedaald met 30%. Maar daar staat een enorme stijging van het beheerd vermogen tegenover. De afgelopen jaren bedroeg de stijging bij BlackRock en Vanguard meer dan 40% per jaar. State Street bleef daar wat bij achter met rond de 30%. In alle gevallen waar het met name de grotere indexfondsen die extra kapitaal wisten aan te trekken. Op naar de 10.000 miljard Het gevaar bestaat echter dat als de bullmarkt ten einde komt en de groei van de beleggingsfondsenmarkt stagneert dat dan ook de omzet en winst van ETF-aanbieders stokt. Dat is overigens niet de algemene verwachting. Volgens de krant wordt er in de sector gerekend op een verdere stijging van de ETF-markt van nu 3500 miljard dollar naar 10.000 miljard dollar over tien jaar. Die groei kan natuurlijk wel ten koste gaan van aanbieders van actief gemanagede beleggingsfondsen, die als gevolg van de ETF-prijzenoorlog ook hun beheerkosten hebben moeten aanpassen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.