Hoofdrol China bij robotisering De markt voor fabrieksautomatisering neemt volgens berekeningen van Julius Baer toe met 34% tot 153 miljard dollar. Een hoofdrol daarbij is weggelegd voor China. 9 juli 2018 09:00 • Door IEXProfs Redactie De Zwitserse vermogensbeheerder Julius Baer ziet uitstekende kansen voor beleggers met een lange tijdshorizon van vijf tot 20 jaar. Volgens Jiazhi Chen Seiler en Claudia Beyeler, twee experts op het gebied van next generation investing zijn er zelden zoveel disruptieve krachten tegelijk aan het werk geweest als nu. Er valt volgens hen met recht te spreken van een revolutie op het gebied van robotica, industriële en logistieke software en gezondheidszorg. De markt voor fabrieksautomatisering neemt volgens berekeningen van Julius Baer bijvoorbeeld toe met 34% tot 153 miljard dollar. Een hoofdrol daarbij is weggelegd voor China. China minder arbeidsintensief China heeft zich de laatste decennia ontpopt als het industriële powerhouse van de wereld. Van speelgoed en textiel tot telefoons en computers. Steeds meer goederen komen uit China of een van de Aziatische buurlanden. Aanvankelijk leunde China daarbij op een enorm leger arbeiders die bereid waren tegen lagere lonen te werken dan mensen in het westen. Maar die tijden zijn voorbij. China vergrijst. De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe en de lonen stijgen. Voor de Chinese industrie betekent dit dat ze moeten automatiseren om te overleven. Vergrijzing Julius Baer verwacht dat dit grote kansen biedt voor beleggers. Koersen van softwareontwikkelaars en robotproducenten kunnen skyhigh gaan. Julius Baer verwacht bovendien kansen op het gebied van de medische technologie en farmacie. De groeiende groep ouderen moet immers verzorgd worden. Zelfs de landbouw kan nog sprongen maken bij de automatisering. Denk aan zelfrijdende auto's en landbouwmachines. Ten slotte ziet Julius Baer aan de kant van beleggers steeds meer aandacht ontstaan voor duurzaamheid. Ook daar liggen kansen voor bedrijven, maar ook risico's. Vervuiling en corruptie worden afgestraft. Goed bestuur beloond. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?