Steeds meer excessen op ETF-markt Passief beleggen klonk misschien ooit als minder speculatief dan actief beleggen. Maar het tegendeel is waar. 5 juli 2018 09:00 • Door IEXProfs Redactie Althans, dat betoogt Bloomberg-columnist Jared Dillian. Het zijn de actieve beleggers die saai zijn en hard werken, terwijl er in de ETF-sfeer steeds meer avonturiers en charlatans rondlopen. Dillian ziet zich gesterkt in het stijgende aantal ETF’s dat wordt gesloten. Het gaat om malle, buitengewoon gespecialiseerde, fondsen met soms onuitspreekbare namen zoals de iShares Edge MSCI Min Vol EM Currency Hedged ETF. Whiskey en bitcoins Dillian heeft niks tegen ETF’s, maar de meeste goede ideeën zijn allang uitgevoerd door grootmeesters als Jack Bogle van Vanguard. Wat er nu op de markt komt, zijn hoofdzakelijk indexfondsen die uitblinken met ofwel nog lagere kosten danwel een extreem klein nicheproduct zoals bitcoin-ETF’s of ETF’s die beleggen in een whiskey-index. Zonder risico zijn die producten zeker niet wat bijvoorbeeld blijkt uit de implosie van de VelocityShares Daily Inverse VIX Short-Term ETF, een indexfonds dat afhankelijk is van de volatiliteit en eerder dit jaar bijna al zijn waarde verloor. Het Wilde Westen Volgens Dillian gaat het bij nieuwe ETF’s steeds meer om het hebben van een koele naam waar beleggers op afkomen, niet om resultaten. Het is een wild west-industrie, daarbij vergeleken komen actieve fondsbeheerders over als saaie boekhouders. Maar zonder die boekhouders zouden de ETF’s volgens Dillian geen bestaansrecht hebben. Dillian: "Het is zoals de medeoprichter van Oaktree Capital Group Howeard Marks onlangs zei: "Actieve beleggers doen het harde werk van de aandelenanalyse en het bepalen van koersdoelen. Passieve beleggers profiteren daar vervolgens van met een free-ride door te beleggen in aandelen die volledig worden bepaald door besluiten van actieve beleggers." Om het simpel te zeggen. Je hebt mensen nodig die het niet zo spannende werk van de aandelenanalyse doen om ETF’s te laten glanzen." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?