Strijd tegen global warming levert miljarden op Maatregelen tegen global warming maken de wereld rijker, niet armer, zegt een Amerikaanse studie. 25 mei 2018 09:00 • Door IEXProfs Redactie Maatregelen tegen het opwarmen van de aarde kosten geen geld, maar leveren juist geld op. Dit staat in een Amerikaanse studie door onderzoekers van onder andere Stanford University. "Aan het einde van deze eeuw is de wereld ongeveer 3% rijker als de opwarming van de aarde wordt beperkt tot 1,5 graden Celsius in plaats van twee graden," zei hoofdauteur Marshall Burke van Stanford in een toelichting tegenover Reuters. In geldtermen uitgedrukt komt dat volgens hem neer op een cumulatieve 30.000 miljard dollar in 2100. Hitte en overstromingen Volgens Burke zitten de baten met name in het ontsnappen aan de geweldige kosten die gepaard gaan met global warming. Te denk valt aan hittegolven, overstromingen, orkanen, misoogsten en droogte. Als die natuurrampen niet plaatsvinden levert dat de wereld meer op dan de kosten die gepaard gaan met het omschakelen van fossiele brandstoffen op duurzame energie. Als de wereld helemaal niets doet dan dreigen de kosten overigens nog veel hoger uit te vallen. Bij een opwarming van de aarde met drie graden zal de wereldeconomie zelfs 10% kleiner zijn, zegt Burke. Dat komt neer op 100.000 miljard dollar. Klimaatverdrag van Parijs Het bestrijden van global warming levert volgens de studie nauwelijks verliezers op. Zelfs de Verenigde Staten, die zich onder leiding van Donald Trump hebben teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs, profiteren. In Parijs werd in 2015 afgesproken de opwarming van de aarde te beperken tot twee graden Celcius. Dat akkoord werd toen onderscreven door 174 landen. Er zijn volgens de studie maar weinig verliezers van maatregelen tegen de opwarming van de aarde. Onder hen bevinden zich onder andere Rusland, Canada en de Scandinavische landen. De grote winnaars zijn te vinden in derdewereldlanden, maar ook de EU, China en Japan zouden profiteren. Niet iedereen is overtuigd van de studie. Bob Ward van de Londense School of Economics en Political Science, zegt tegenover Reuters dat hij de studie met een korreltje zout neemt. "Je kunt de toekomstige gevolgen van global warming niet simpelweg extrapoleren." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?