Nederlandse vermogensbeheerders lopen achter met MiFID II Uit onderzoek van Beleggingsmatch.nl en IEX.nl naar beleggingskosten en -rendementen blijkt dat bij aanbieders de MIFID II-kosten niet of beperkt beschikbaar zijn. Ook bij navraag. 22 mei 2018 11:45 • Door IEXProfs Redactie Beleggingsmatch.nl heeft in samenwerking met IEX.nl onderzoek gedaan naar de kosten van beleggen. Uitgangspunt daarbij is een klant die niet naar zijn beleggingen wil omkijken. Het onderzoek richt zich daarom op dienstverleningen waarmee een klant eenvoudig zijn geld kan laten beleggen zonder zelf een beleggingsmix samen te stellen of deze bij te moeten houden. Natuurlijk hebben zij berekend welke firma's de goedkoopste en het duurste beleggingsdiensten aanbieden, in beheer(profielen) en execution only. Dat kunt u hier allemaal lezen. Maar wat opviel en wellicht interessant is voor onze lezers is dat uit het onderzoek blijkt dat aanbieders achterlopen met MiFID II. Bij de meeste onderzochte aanbieders waren de MIFID II-kosten niet of beperkt beschikbaar bij navraag van de data. Kosten en rendementen op lange termijn De kosten zijn berekend conform de nieuwe Europese wetgeving MIFID II. Deze wetgeving zorgt ervoor dat meer kosten inzichtelijk worden. Dit zijn met name kosten voor het in- en uitstappen, transacties in de portefeuille en in de producten. Voor alle aanbieders zijn de totale kosten berekend en de bijbehorende nettorendementen van de afgelopen tien jaar vergeleken. In het geval dat de aanbieder deze kosten nog niet inzichtelijk kan maken, moesten de onderzoekers aannames over deze kosten op basis van het marktgemiddelde. In de strijd om de beste rendementen - ook onderdeel van het beleggingsonderzoek - komen twee aanbieders bovendrijven, namelijk ABN AMRO Begeleid Beleggen en de Gemaksfondsen van Fitvermogen. Over zeven jaar hebben beide aanbieders een rendement van 7,4% behaald per jaar in de periode 2011 tot en met 2017. Wanneer er wordt gekeken naar de performance over drie en vijf jaar dan voert ABN AMRO de top 3 aan. ING behaalt over alle perioden een respectabele derde plaats. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?