ESG is allang geen niche meer Beleggers denken nog steeds dat ESG-beleggingen een nichemarkt zijn. Niets is minder waar, zegt Robeco. 11 mei 2018 08:00 • Door IEXProfs Redactie Duurzaam beleggen is alleen iets voor hipsters en de generatie geitenwollensokken: beleggers die geboren zijn met ofwel een gouden lepel in de mond of die juist elke vorm van luxe afzweren. Voor pensioenspaarders zijn sociaal-ethische beleggingen geen alternatief. Dit is een van de meest hardnekkige vooroordelen die er bestaan over fondsen die handelen volgens ESG-criteria. En het is ook een van de vooroordelen die ver verwijderd zijn van de waarheid, vindt Robeco. Negen vooroordelen In het rapport The truth about sustainability investing: Fact-checking nine common ideas laat de vermogensbeheerder uit Rotterdam negen vooroordelen over ESG de revue passeren en een daarvan is dat duurzame beleggingen alleen geschikt zijn voor een klein clubje beleggers. Maar in werkelijkheid wordt ESG allang omarmd door grote scharen institutionele en particuliere beleggers, van heel groot tot klein. Volgens Robeco is het inmiddels een industrie van honderden miljarden euro's. Robeco heeft de ontwikkeling zelf van dichtbij meegemaakt bij de Zwitserse zusterorganisatie RobecoSAM dat al sinds de jaren negentig actief is op het gebied van duurzame beleggingen. Toen - begin jaren negentig - was ESG inderdaad nog een nichemarkt met een beperkt doel, namelijk alleen het uitsluiten van sociaal onverantwoorde beleggingen. Tegenwoordig bestaat duurzaamheid uit veel meer factoren. Volwassen en divers ESG is volwassen geworden wat er volgens de Global Sustainable Investment Alliance toe heeft geleid dat in Europa inmiddels meer dan 50% van alle beleggers belegt volgens duurzaamheidscriteria. Het grootste deel van de beleggers werkt daarbij overigens nog wel altijd volgens het principe van uitsluiting van slechte bedrijven. Dat kunnen bijvoorbeeld tabaksbedrijven zijn, vieze kolenproducenten of detailhandelsbedrijven die hun kleding in sweatshops laten maken. Maar het belang van een tweede en derde groep ESG-beleggers neemt snel toe. 70.000 miljard Dat zijn beleggers die ESG-factoren inmiddels bij vrijwel elke portefeuillekeuze meenemen en het zijn beleggers die - bijvoorbeeld op aandeelhoudersvergaderingen - actief druk uitoefenen op bedrijven om hun beleid duurzamer te maken. Al die groepen bij elkaar levert volgens de Verenigde Naties een beheerd vermogen van 70.000 miljard dollar op die wereldwijd volgens ESG-principes werken. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.