Het stormt altijd op de grondstoffenmarkt Terwijl aandelenbeleggers klagen over te weinig volatiliteit, hebben grondstoffenbeleggers eerder last van te veel volatiliteit en daar is niets bijzonders aan. 23 januari 2018 10:00 • Door Rob Stallinga Never a dull moment in de grondstoffenmarkt. Terwijl aandelenbeleggers zich amper nog kunnen herinneren wanneer de laatste correctie was, stuiteren de prijzen van grondstoffen onverminderd hard op en neer (zie onderstaande tabel, vergeet niet erop te klikken). Daarbij is opvallend: de grondstoffenwinnaars van gisteren zijn vaak de verliezers van morgen, en omgekeerd. De olieprijs is daar een mooi voorbeeld van. In 2017 en 2016 ging de olieprijs respectievelijk met 12,47% en 45,03% (in dollars) omhoog, terwijl dezelfde olieprijs in 2014 en 2015 met respectievelijk 30,47% en 45,58% daalde. Heftig is ook de markt van aardgas. Die stijgt en daalt jaarlijks met vele tientallen procenten. In tegenstelling tot olie, daalde de gasprijs vorig jaar met 20,70%, om het jaar ervoor nog met 59,35% te zijn gestegen. Goud Uitzondering is goud, de veilig haven in roerige tijden. Dit edelmetaal is van alle grondstoffen de minst volatiele. In die zin doet goud wat beleggers ervan verwachten. Nou ja, dat wil natuurlijk niet zeggen dat de goudprijs maar een beetje aankabbelt. Vorig jaar ging de dollarprijs van goud met iets meer dan 13% omhoog. In 2013 was de situatie heel anders, want toen verloor goud meer dan een kwart van zijn waarde. Maar of de goudprijs zich volatiel is, is voor de veiligehavenfunctie natuurlijk van ondergeschikt belang. Het enige wat telt, is dat goud meer waard wordt, zodra risicovolle assets, zoals aandelen, worden gedumpt. Klik op de afbeelding voor een grote versie Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.