Jeremy Grantham begint 2018 met een forse waarschuwing Jeremy Grantham van GMO stuurt een serieuze waarschuwing de wereld in. Zijn boodschap: We zitten in de eindfase van de beursbubbel en alleen aandelen opkomende markten kunnen beleggers (nog enigszins) redden. 5 januari 2018 14:45 • Door Rob Stallinga Het is nog even wachten en dan gaan de aandelenmarkten crashen. Zeker weten. Dit is niet de mening van een notoire zwartkijker maar van waardebelegger Jeremy Grantham van GMO. De ellende begint volgens hem op zijn vroegst over zes maanden en op zijn laatst over 2 jaar. Deze boodschap stuurde hij in de vorm van een omvangrijke nieuwsbrief op 3 januari de wereld in. Titel van het 13 pagina's tellende exposé: Bracing yourself for a possible near-term melt-up (a very personal view). Het verhaal is vooral een studie van bubbelvorming. Kijkend naar de aandelenmarkten in de volwassen wereld schat hij in dat de eindafse inmiddels is aangebroken. De veiligheidsriemen kunnen worden vastgeklikt. Gaat het mis, dan gaat het goed mis, zo schat Grantham in. "Waarschijnlijk een correctie van 50%." Mocht de correctie zijn afgerond, dan zijn we volgens Grantham terug op de stand van 1998. Dat komt overeen met een gemiddelde k/w van 15, maar het zou Grantham niet verbazen als de markten onder het marktgemiddelde van de laatste 20 jaar zullen duiken. We hebben het hier over een geleidelijk proces. "Not with a bang". Aandelen EM zijn de redding Wat te doen? Daar heeft Grantham gelukkig een antwoord op. Zijn advies: Koop zo veel aandelen opkomende markten als uw beleggingsstratgie aan kan. Moeten er alsnog aandelen uit de volwassen landen worden gekocht, mijd dan in ieder geval stukken uit de VS en Canada. Hoe simpel kan een advies zijn. Want: "De opkomende markten hebben meer potentie dan de meeste mensen denken." In de aanloop naar de overmijdelijke neergang adviseert Grantham nog even te profiteren van Amerikaanse en Chinese groeiaandelen. Want zo zegt hij: "Bubbels eindigen veelal met sensationele koersstijgingen van een klein aantal populaire marktspelers." Mocht de correctie beginnen, dan is het zaak om het aandelenbelang tijdens de onvermijdelijke dead cat bounce terug te schroeven, naar geen enkel advies meer te luisteren, behalve als het een overweging van aandelen opkomende markten betreft. Aldus Grantham. We hebben hier te maken met een must read. Lezen dus! Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.