Millennials zijn armoedzaaiers De millennials zijn qua vermogen niet de meest gelukkige generatie. Economische crises, dure huizen, hoge schulden, flexwerk en vergrijzing staan vermogensopbouw in de weg. 12 december 2017 08:00 • Door IEXProfs Redactie De millennials hebben het financiële geluk niet aan hun zijde en voor de toekomst ziet het er ook al niet al te best uit. De meeste zeventien tot 37-jarigen hebben namelijk te kampen met hoge studieschulden, de vooruitzichten op de huizenmarkt zijn slecht, de lonen worden gedrukt door het groeiende belang van flexwerk en op een fatsoenlijk staatspensioen hoeven ze waarschijnlijk ook niet te rekenen. Dat is een van de conclusies van het jaarlijkse vermogensonderzoek van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse. Daaruit blijkt onder andere dat millennials tot nu toe veel minder vermogen hebben opgebouwd dan mensen uit de generatie X (1965-1979) toen die even oud waren. Er zijn natuurlijk wel een aantal millennials die er in positieve zin uitspringen. Denk bijvoorbeeld aan een internetmiljardair als Mark Zuckerberg (33 jaar). Ongeveer de helft van de Westerse millennials heeft bovendien welgestelde ouders waar ze een fikse erfenis van mogen verwachten. Kredietcrisis Maar niet iedereen heeft dus geluk. Een groot deel van de millennials zag het begin van hun carrière vastlopen door de kredietcrisis van 2008, waar getuige de hoge jeugdwerkloosheid nog altijd velen last van hebben. Zijn millennials wel aan het werk, dan moeten ze later op een karig pensioen rekenen. Het IMF heeft uitgerekend dat het staatspensioen in 2060 op nog slechts 20% van het laatst verdiende loon ligt, terwijl dat nu 35% is. Er moet dus flink gespaard worden om dat pensioen aan te vullen, maar met de lage rente, het verminderde belang van bedrijfspensioen en hoge waarderingen van huizen en andere vermogensbestandsdelen wordt dat steeds lastiger. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.