Nederlandse topbestuurders kijken verder Dwingen aandeelhouders bedrijven tot kortzichtig handelen, zoals wordt gezegd? Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen schetst een heel ander beeld. 6 september 2017 14:08 • Door Rob Stallinga Besturen is, net als beleggen, ver vooruit kijken. Voor de continuiteit is dat het beste. Met dat langetermijndenken zit het in het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven redelijk goed. Bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben in ieder geval meer dan hun collega's in de VS oog voor de langetermijnconsequenties van hun keuzes. Positief is ook dat Nederlandse bestuurders juist in de afgelopen jaar meer aan langetermijnpolitiek doen dan voorheen. Het gaat de goede kant op. Dat concludeert het Institute for Governance and Organizational Responsibility (iGOR) van de Rijksuniversiteit Groningen in een 86 pagina's rapport dat is geschreven in opdracht van Eumedion, die namens Nederlandse institutionele beleggers de corporate governance van beursfondsen in de gaten houdt en, als het kan, verbetert. Wat maakt dat Nederlandse bestuurders wel verder kijken dan morgen? De belangrijkste redenen van deze gezonde aandacht voor de verre toekomst zijn volgens de onderzoekers de overwegend langetermijnhorizon van de aandeelhouders (lees: pensioenfondsen) in combinatie met het feit dat deze aandeelhouders ook echt iets hebben te zeggen. In de VS kunnen bestuurders meer hun gang gaan. Daarnaast wordt in Nederland in de toekenningscriteria van bonussen meer rekening gehouden met langetermijndoelstellingen. Kortzichtige banken? Het iGOR heeft voor het onderzoek de notulen geanalyseerd van 1444 analisten- en beleggersbijeenkomsten van zestig Nederlandse beursondernemingen in de periode 2002-2016. Soortgelijk onderzoek is in het verleden ook verricht in de VS. Uit de verslagen blijkt dat de bestuurders van Nederlandse beursondernemingen grofweg evenveel aandacht hebben voor de prestaties van hun bedrijf op de korte als lange termijn. Het is een groot verschil met hun Amerikaanse collega's die zich in tweederde van hun keuzes laten leiden door de nabije toekomst. Wel zijn er grote verschillen tussen sectoren. De langetermijnoriëntatie is het sterkst bij Nederlandse vastgoedfondsen en bouwbedrijven en zwakker bij Nederlandse banken en verzekeraars. Dat de financiële sector slecht scoort kan geen verrassing zijn. De helft van de onderzochte periode was in de aanloop naar de kredietcrisis. In die zin is het interessant om de notulen voor en na de kredietcrisis naast elkaar te leggen. Dan pas kan worden beoordeeld of onze banken en verzekeraars echt niets hebben geleerd. Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.