Nederlandse topbestuurders kijken verder Dwingen aandeelhouders bedrijven tot kortzichtig handelen, zoals wordt gezegd? Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen schetst een heel ander beeld. 6 september 2017 14:08 • Door Rob Stallinga Besturen is, net als beleggen, ver vooruit kijken. Voor de continuiteit is dat het beste. Met dat langetermijndenken zit het in het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven redelijk goed. Bestuurders van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben in ieder geval meer dan hun collega's in de VS oog voor de langetermijnconsequenties van hun keuzes. Positief is ook dat Nederlandse bestuurders juist in de afgelopen jaar meer aan langetermijnpolitiek doen dan voorheen. Het gaat de goede kant op. Dat concludeert het Institute for Governance and Organizational Responsibility (iGOR) van de Rijksuniversiteit Groningen in een 86 pagina's rapport dat is geschreven in opdracht van Eumedion, die namens Nederlandse institutionele beleggers de corporate governance van beursfondsen in de gaten houdt en, als het kan, verbetert. Wat maakt dat Nederlandse bestuurders wel verder kijken dan morgen? De belangrijkste redenen van deze gezonde aandacht voor de verre toekomst zijn volgens de onderzoekers de overwegend langetermijnhorizon van de aandeelhouders (lees: pensioenfondsen) in combinatie met het feit dat deze aandeelhouders ook echt iets hebben te zeggen. In de VS kunnen bestuurders meer hun gang gaan. Daarnaast wordt in Nederland in de toekenningscriteria van bonussen meer rekening gehouden met langetermijndoelstellingen. Kortzichtige banken? Het iGOR heeft voor het onderzoek de notulen geanalyseerd van 1444 analisten- en beleggersbijeenkomsten van zestig Nederlandse beursondernemingen in de periode 2002-2016. Soortgelijk onderzoek is in het verleden ook verricht in de VS. Uit de verslagen blijkt dat de bestuurders van Nederlandse beursondernemingen grofweg evenveel aandacht hebben voor de prestaties van hun bedrijf op de korte als lange termijn. Het is een groot verschil met hun Amerikaanse collega's die zich in tweederde van hun keuzes laten leiden door de nabije toekomst. Wel zijn er grote verschillen tussen sectoren. De langetermijnoriëntatie is het sterkst bij Nederlandse vastgoedfondsen en bouwbedrijven en zwakker bij Nederlandse banken en verzekeraars. Dat de financiële sector slecht scoort kan geen verrassing zijn. De helft van de onderzochte periode was in de aanloop naar de kredietcrisis. In die zin is het interessant om de notulen voor en na de kredietcrisis naast elkaar te leggen. Dan pas kan worden beoordeeld of onze banken en verzekeraars echt niets hebben geleerd. Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.