Quants zorgen voor rust aan het beursfront Als ook in Europa computergestuurde handel het gaat overnemen, wordt het een stuk rustiger aan het beursfront. 30 augustus 2017 09:30 • Door Martin Crum Gisteren kenden de Europese beurzen een slechte dag. Logisch, want het wapengekletter van Kim en de waterschade van Harvey maakten beleggers huiverig. Wall Street trok zich echter opvallend weinig aan van de oplopende spanningen met Noord-Korea. Amerikaanse beleggers schudden schijnbaar achteloos de zorgen van zich af. Daarmee rijst de vraag of beleggers in de VS soms hun zenuwen beter in bedwang hebben dan de gemiddelde belegger in Europa. Hoewel dit zeker niet geheel valt uit te sluiten, is die redenatie wel erg kort door de bocht. Het antwoord lijkt eerder in de tech-hoek gezocht te kunnen worden. It's all about... Quants! De Zwitserse zakenbank Credit Suisse besloot onlangs eens in de materie te duiken en constateerde in een rapport dat quants, geautomatiseerde (robot) handel, een steeds groter deel uitmaken van de transacties op Wall Street. En dat is om meerdere redenen interessant. Credit Suisse stelt weliswaar dat het onmogelijk is het exacte percentage geautomatiseerde trades versus regulier te bepalen, maar stelt wel vast dat quants de dominante factor zijn op zowel het handelsplatform van de Zwitserse bank als de bredere markt. JP Morgan Chase durft wél met harde percentages te komen. De Amerikanen schatten dat 60% van het handelsvolume wordt veroorzaakt door quants waar dit tien jaar geleden nog om circa 30% ging. De rol van managers bij beleggingsfondsen is sterk op zijn retour: die zouden nog slechts 10% van het handelsvolume uitmaken. Geen emotie Die ontwikkeling is om meerdere redenen interessant. Dat zou, deels, de opmerkelijk lage volatiliteit kunnen verklaren die kortetermijntraders tot wanhoop drijft. Immers, computers, robots, kennen geen emotie. Daarnaast geldt dat Wall Street als veruit grootste kapitaalmarkt ter wereld, vooroploopt in de ontwikkelingen. En dat zou zomaar eens (deels) kunnen verklaren waarom Europa veel meer in de stress schiet bij Kim’s trigger happy finger. Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten. Volg @martinjancrum op Twitter Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.