Problemen actief beleggen onderschat Het zijn niet alleen hogere kosten die de populariteit van actief beleggen ondergraven. Nog belangrijker is dat actieve beleggers moeite hebben de beoogde doelen te halen. 18 augustus 2017 12:00 • Door IEXProfs Redactie Het zijn niet alleen hogere kosten die beleggers afschrikken om voor actief te kiezen. De beloofde financiële doelen blijken ook heel moeilijk te halen, schrijft Bloombergcolumnist Barry Ritholtz. Dat is volgens Ritholtz gewoon veel moeilijker dan mensen denken. Ritholtz opent met het genereren van alpha, het vermogen van een belegger of fondsbeheerder om de benchmark te verslaan. Het is al lastig genoeg om dat in een gegeven jaar te bereiken. Om dit consistent te doen, is vrijwel onmogelijk, zo blijkt uit elk onderzoek. Beleggers kiezen ook voor een actieve benadering om zo hun risico te spreiden. Uitgangspunt is de gedacht dat actieve beleggers de risico's afbouwen als een correctie dreigt. Helaas, de praktijk geeft een ander beeld. Veel actieve beleggers waren aan de vooravond vol in aandelen belegd. Tijdens de kredietcrisis van 2008 namen zij vervolgens afscheid van aandelen en weigerden in te stappen op het moment dat de aandelen in maart 2009 een dieptepunt bereikten. Ofwel, professionele beleggers maakten volgens Ritholtz dezelfde fouten die particulieren worden toegedicht. Risicobeheersing Het advies van Ritholtz? Kies voor discipline. Kies voor optimale spreiding. Volgens hem kan een deel van de portefeuille worden gebruikt om de ergste schade van een beurscrisis op te vangen. Daardoor is de belegger volgens Ritholtz in staat om de buy-and-hold-portefeuille ongemoeid te laten. Het zorgt voor een goede nachtrust in barre tijden, aldus Ritholtz. "Mijn doel is niet om het beter te doen in tijden dat de aandelenbeurzen stijgen, maar juist om de schade te beperken in tijden van beursmalheur." Ja, deze aanpak gaat gepaard met hogere kosten, maar dat hoeft dus geen probleem te zijn als de financiële doelen worden gehaald. Het belangrijkste volgens Ritholtz is dat beleggers, die hebben gekozen voor een actieve benadering, weten waarom zij dat hebebn gedaan. Die vraag beantwoorden is al lastig genoeg. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?