Vermogensbeheerders missen creatieve geesten Vermogensbeheerders zijn hopeloos ouderwets in hun presentaties. Er is een groot gemis aan creatievelingen die de beschikbare data weten om te zetten in een goed verhaal. 15 augustus 2017 12:00 • Door IEXProfs Redactie Wat is in het vermogensbeheer belangrijker: kennis van zaken, of hoe die kennis naar buiten wordt gebracht? Het antwoord is beide. Als een fondsmanager beleggers wil bereiken moeten een goede strategie en verhaal haarfijn op elkaar aansluiten. Helaas schort het er vooral bij het laatste nogal eens aan. Vermogensbeheerders beschikken over oneindig veel data die ze zouden kunnen gebruiken om hun visie te ondersteunen, maar ze missen de creativiteit om dat op een adequate manier te doen. Dat zegt Mash Patel bestuursvoorzitter van het digitale marketingbedrijf Kurtosys in een blog op Citywire. Patel: "Afgezien van een paar positieve uitzonderingen, zoals Blackrock en Vanguard, is de data-visualisatie over het algemeen zwak in de vermogensindustrie." Het is volgens hem standaard dat ruwe data liefdeloos worden verwerkt in tabellen en grafieken. Kunstacademies Veel vermogensbeheerders zijn volgens Patel bij het vertellen van hun verhaal nog blijven steken in de vorige eeuw. En dat is jammer, want daardoor worden een hele hoop beleggers niet bereikt. Patel vindt het hoog tijd dat dit verandert. Een optie is om meer creatieve geesten in dienst te nemen met verstand van marketing en/of grafisch talent. Voor de Nederlandse situatie kan dat geen probleem zijn. De vaderlandse kunstacademies leveren jaarlijks meer dan genoeg kunstenaars af. Maar het vinden van creatieve geesten is niet genoeg. Goede mensen hebben ook goede instrumenten nodig, anders heb je nog niks. Er moet dus ook worden geïnvesteerd in de juiste technologie. Aldus Patel. Vooral Europees probleem Patel staat niet alleen in zijn mening. Volgens Daniël Kobler, hoofd private banking bij Deloitte, slagen met name Europese financiële instellingen er onvoldoende in om een nieuwe generatie klanten aan zich te binden. Ratailbanken weten dat contact volgens hem nog redelijk te leggen, dankzij producten en diensten die het gebruikksgemak verroten, maar private banken lopen hierin achter. Kobler in een bericht op Banken.nl: “Met alleen digitaliseren kom je er niet. Het lost het fundamentele probleem dat banken hebben om hun nieuwe generatie klanten aan zich te binden niet op." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.