Beleggen in distributiecentra steeds speculatiever De risico's voor beleggingen in distributiecentra nemen toe. Is er nog geen huurder gevonden, geen probleem? 2 augustus 2017 09:00 • Door Redactie IEXParticipaties Beleggingen in distributiecentra dreigen speculatiever te worden, waarschuwt het Finanancieele Dagblad, op basis van cijfers van vastgoedadviseur JLL. Voor één op de drie geplande distributiecentra is nog geen huurder gevonden. Dat kan leiden tot oplopende leegstand en dalende huren. Weinig leegstand... Nu is er nog geen vuiltje aan de lucht. De leegstand in de logistieke markt is erg laag: slechts 4,4%. Vooral aan moderne distributiecentra is veel behoefte, dankzij de aantrekkende economie, de opmars van online shoppen en de ambitie van grote retailers om hun distributieprocessen efficiënter in te richten. De schaarste aan moderne distributiecentra drijft de prijzen van logistiek vastgoed naar recordniveaus. Dat trekt uiteraard beleggers aan. In hun honger naar rendement zijn zij bereid om steeds meer risico's te nemen. De bouw van een distributiecentrum kost ontwikkelaars tussen 500 en 600 euro per vierkante meter. Maar beleggers tellen al snel 1.000 tot 1.500 euro per vierkante meter neer: ruim het dubbele dus. ... maar hoe lang nog? De vraag is hoe lang het nog zo crescendo blijft gaan. Om aan de vraag van beleggers tegemoet te komen, wijken projectontwikkelaars vaker uit naar minder gunstig gelegen locaties. Dat leidt nu al tot druk op de prijzen. U bent dus gewaarschuwd. De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?