Venezuela gaat dit jaar nog failliet Volgens Carl Shepherd van Newton gaat Venezuela dit jaar nog failliet en is het wachten op een militaire coupe. Hulp kan komen van Shell & Co om de staatsfinanciën op te krikken. 12 juli 2017 10:15 • Door IEXProfs Redactie Grote kans dat voor het eind van het jaar Venezuela bankroet is. Dat meldt Carl Shepherd, specialist opkomende markten bij Newton, een boutique van BNY Mellon. "Volgens de centrale bank van Venezuela beschikt de overheid nog over meer dan 10 miljard dollar aan valutareserves. Voor aflossing en rente is tot het eind van het jaar 9,7 miljard dollar nodig. Maar het land bleef begin juni al in gebreke bij de aflossing van 950 miljoen dollar dollar op een Russische lening begin juni en moest de schuld herstructureren. Andere leningen lopen ook het gevaar niet te worden afbetaald" Intussen wordt op straat in de hoofdstad Caracas volop geprotesteerd en staat de bevolking uren in de rij voor steeds minder voedsel. De overheid gebruikt volgens Sheperd de schaarse buitenlandse valuta om aan de internationale verplichtingen te voldoen. Het geldtekort wordt afgewenteld op de bevolking in de vorm van hyperinflatie en een tekort aan basisvoedingsmiddelen. Sheperd: "De crisis zal verhevigen als crediteuren tankers en olie van het staatsoliebedrijf PDVSA in beslag nemen. Dat zal ertoe leiden dat de staat eerder in gebreke zal blijven bij de aflossing van de staatsobligaties dan de PDVSA bij haar waardepapier." Hulp van buiten Shepherd voorspelt verder dat Venezuela op korte termijn vervalt in een dictatuur, maar hij betwijfelt of president Nicolas Maduro lang aan de macht zal kunnen blijven. Hij verwacht dat het leger, zoals vroeger gebruikelijk in Latijns-Amerika, hem snel zal vervangen. Het is volgens Sheperd moeilijk om te bedenken hoe Venezuela uit de economische ellende kan komen. "Assets van een andere oliemaatschappij (CITGO) zijn al gebruikt als onderpand voor leningen in 2015. Maar er kan worden besloten om grote buitenlandse oliemaatschappijen in staat te stellen snel olie op te pompen." Vraag is of de grote staatsoliemaatschappij PDVSA deel uitmaakt van deze reddingspoging. Het staatsbedrijf is door bureaucratie en gebrek aan expertise volgens Sheperd allesbehalve een geoliede organisatie. "Het bedrijf is eerder een hindernis dan dat het de helpende hand kan bieden." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?