Beleggers neigen weer wat meer naar actief beheer Grote beleggers gaan op zoek naar meer risico. Alleen maar op de kosten letten, is uiteindelijk niet rendabel. Ook zijn ze niet blind voor de risico's van ETF's. 5 mei 2017 10:16 • Door IEXProfs Redactie De voorkeur voor actief beleggen is mede ingegeven door de periode van hogere volatiliteit op financiële markten. Het actiever beleggen is noodzakelijk om te kunnen profiteren van het hogere risicoprofiel van dit soort fondsen. Dat blijkt uit het Natixis Global Asset Management Professional Fund Buyers Report waarvan melding wordt gemaakt door Fundstrategy. Volgens fondsbeheerders worden de risico’s van een passief fonds onderschat. Zolang de beurs stijgt hebben de passieve fondsen een net rendement, maar ze volgen een negatieve markt ook automatisch. De resultaten contrasteren met eerdere bevindingen van Natixis. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat 60% van de ruim 7.000 benaderde fondsbeheerders denkt dat passieve fondsen hen beschermen in periodes dat het beursklimaat tegenzit. In 2006 was twee derde van de fondsen van de benaderde beheerders belegd richting actieve fondsen. Slechts een kwart is belegd in passieve fondsen. De voorkeur van de fondsbeheerders gaat uit naar private equity (25%) en grondstoffen (23%). De beleggers verwachten daarentegen dat vastgoed (32%) en hedgefondsen (27%) dit jaar een tegenvallend rendement zullen laten zien. Politiek Volgens Matthew Shafer, EVP of International Distribution van Natixis, houden fondsbeheerders de politieke situatie in de wereld scherp in de gaten. Ze zijn vooral waakzaam waar het gaat om macro-economische veranderingen in de Verenigde Staten en Europa. Maar ze zien de toegenomen volatiliteit ook als een mogelijkheid om extra rendement te kunnen behalen. In het verleden was sprake van een onderverdeling van de beleggingsportefeuille tussen actief en passief beleggen. Shafer constateert dat tegenwoordig sprake is van een productenmix waarbij de kern van de portefeuille bestaat uit zowel actieve beleggingen als beleggingen met een lage volatiliteit. Daaromheen wordt belegd in liquide en illiquide alternatieven. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 08:00 Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.