Tijd voor winstnemingen op opkomende markten De opkomende markten hebben een geweldig jaar achter de rug, maar met alle politieke risico's wordt het nu tijd winst te nemen. 18 april 2017 11:45 • Door IEXProfs Redactie Het wordt tijd om winst te nemen in de opkomende markten. Zowel in aandelen als obligaties, aldus de Wall Street Journal. De krant sprak met meerdere beleggers en analisten die van mening zijn dat de markten na een fantastisch 2016 en een goed begin van 2017 toe zijn aan een afkoelingsfase. "Met de Europese verkiezingen op komst en de oplopende spanning tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten is er een verhoogd politiek risico op teveel fronten," zegt bijvoorbeeld fondsmanager Thanos Bardas van Neuberger Berman. "De markten zijn erg veel gestegen. Nu zou de slinger wel eens de andere kant kunnen opzwaaien," zegt hij. Neuberger Berman heeft daarom besloten een deel van zijn longposities af te bouwen. Ononderbroken De opkomende markten zijn als groep bijna ononderbroken gestegen sinds eind januari vorig jaar. De winst voor de MSCI Emerging Markets index bedroeg over die periode bijna 40%. Dit jaar waren het 12%. Tegelijkertijd zijn ook obligaties flink in waarde gestegen en munten sterker geworden. Dat alles gedreven door een grote inflow van buitenlands beleggerskapitaal. Alleen in het eerste kwartaal ging het daarbij om meer dan 60 miljard dollar. Volgens de Wall Street Journal deels terecht omdat landen als Argentinië uit het economische dal kruipen. Maar je kunt je tegelijkertijd afvragen of het niet teveel van het goede is. Om een voorbeeld te noemen, de waarderingen in Zuid-Korea en Taiwan liggen inmiddels deels al boven die in de EU, terwijl de economische groei vertraagd. Met alle politieke spanningen van dien, alle reden voor een cooldownfase. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?