Fondsen misleiden beleggers Jonge beleggingsfondsen misleiden beleggers door met beleggingen in beursgangen hun resultaten op korte termijn te verhogen. 15 maart 2017 07:54 • Door IEXProfs Redactie Jonge actief gemanagede beleggingsfondsen zetten zwaar in op beursgangen om zo hun resultaat op de korte termijn op te drijven en nieuwe beleggers aan te trekken. Dit zegt Larry Swedroe, hoofd onderzoek bij Buckingham Strategic Wealth, in een column op de website ETF.com. Swedroe valt de fondsen hard aan. Hij haalt onder andere een onderzoek aan van Frankie Chau, Yi Gu en Christodoulos Louca die zeggen bewijzen te hebben dat beleggingsfondsen willens en wetens misbruik maken van de onwetendheid van particuliere beleggers. Rally Volgens Swedroe maken fondsbeheerders handig gebruik van de rally die vaak kort na een beursgang plaatsvindt om hun resultaten er beter uit te laten zien. Maar hij gaat verder. Een ander onderzoek van Jon Christopherson, Zhuanxin Ding en Paul Greenwood duidt er volgens hem op dat veel fondsen - vooral die gericht op smallcaps - ook gebruik maken van het zogenoemde front-running. Front-running Hij beschrijft een praktijk waarbij relatief kleine fondsen die lid zijn van een grote fondsenfamilie inschrijven op beursgangen. Andere zusterfondsen volgen vervolgens dat voorbeeld, en jagen zo de prijs verder op. Beleggers wordt op die manier een rad voor ogen gedraaid, en krijgen later de rekeing gepresenteerd als de prijs van de naar de beurs gebrachte bedrijven weer nomaliseert. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?