Onderzoek toont aan: Smart bèta werkt Wetenschappelijk onderzoek wijst uit: de meest gebruikte smart bèta-factoren hebben aantoonbare gunstige effecten op het rendement. 13 maart 2017 10:46 • Door IEXProfs Redactie Grondig wetenschappelijk onderzoek wijst uit: de vijf meest gebruikte smart bèta-factoren – waarde, omvang, laagrisico, momentum en inkomsten – hebben aantoonbare gunstige effecten op rendementen. Slimme smart beta-managers richten zich alleen op deze vijf factoren en laten de ruim 450 andere smart bèta-factoren die geïdentificeerd zijn links liggen. Dat is de conclusie van grondig wetenschappelijk onderzoek door drie Britse academici, dat is opgenomen in het gezaghebbende Global Investment Returns Yearbook. Voor de studie is gebruik gemaakt van meer dan twintig verschillende aandelenbeurzen, en circa honderd jaar aan koerseninformatie. Waarde (het idee dat goedkope aandelen outperformen), omvang (aandelen van kleine bedrijven verslaan die van grote bedrijven) en inkomsten (aandelen met een relatief hoog dividend leveren betere rendementen) presteren vrij constant over langere periodes. Een beleggingsportfolio gebaseerd op deze factoren moet niet teveel worden aangepast, aldus het trio. Laagrisico en momentum De andere twee factoren – laagrisico en momentum – vereisen regelmatigere ingrepen in portefeuilles. Deze factoren kunnen beter worden benut door zeer actieve beleggers, zoals hedgefondsen. De laagrisico-anomalie levert vooral goede rendementen op als de meest risicovolle aandelen worden vermeden in plaats van dat de minst risicovolle worden gezocht. Sinds 1963 leverde het hoogste kwartiel risicovolle aandelen slechts 4,1% rendement per jaar op, tegen tenminste 10,9% rendement voor aandelen die minder risico droegen. In het geval van momentum zijn de rendementen grillig op korte termijn maar dragen ze over lange periodes bekeken aanzienlijk bij aan het totaalrendement. Omvang heeft een lange periode geen outperformance laten zien, maar sinds 2000 laten smallcaps iedere maand mondiaal een outperformance zien van 0,45%. Waarde doet het sinds de financiële crisis van 2008 niet goed, maar laat steeds betere rendementen zien, hoewel niet sprake is van een wereldwijde trend. De wereldwijde premie voor de factor waarde is 2,5% sinds 2000. Dividend heeft het als factor sinds 2000 uitstekend gedaan, maar dat kan volgens het onderzoek te maken hebben met de search for yield als gevolg van de extreem lage rente. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.
Opinie 06 apr Zoek dekking! De sombere reacties van DWS en Goldman Sachs op de Amerikaanse tarievenoorlog en de mondiale aandelenpaniek. Hoe verder? Waarin te beleggen?
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.