Tussenpersonen vrezen 'onwerkbare regels' MiFID II Tussenpersonen moeten vanaf 2018 alles weten over de beleggingsproducten die ze verkopen. Dat is ondoenbaar, klaagt de sector. 5 januari 2017 10:25 • Door IEXProfs Redactie De Europese toezichthouder op de financiële sector (ESMA) is al jaren bezig met de voorbereiding van MiFID II, een pak papier, honderden pagina’s dik, met nieuwe regels voor banken, verzekeraars en beleggingsadviseurs. Volgens de ESMA is MiFID II - languit Markets in Financial Instruments Directive - nodig om kredietcrises zoals die van 2008 in de toekomst te voorkomen. Maar de financiële sector vreest voor verstikkende bureaucratie. Verstikkende bureaucratie Een van de organisaties die zich te weer stelt is de Europese Federatie voor Financiële Tussenpersonen en Financieel Adviseurs (FECIF). Voorzitter Johannes Muschik noemt de regels in de Financial Times onwerkbaar. Muschik, die een sector vertegenwoordigd met 250.000 werknemers, beklaagt zich over het feit dat van tussenpersonen verwacht wordt dat ze evenveel weten over de beleggingsproducten die ze verkopen als de makers van die producten. "De ESMA gaat er blijkbaar vanuit dat er altijd een directe relatie bestaat tussen de maker van een beleggingsproduct en degene die de producten verkoopt. Maar dat is niet zo.” Muschik vreest dat de last voor veel tussenpersonen te groot wordt. Kaalslag Hij is overigens niet de enige. De regels – die naar verwachting 2,5 miljard euro aan extra kosten opleveren – worden vrijwel nergens met gejuich ontvangen. Zo klagen bijvoorbeeld ook effectenmakelaars in Groot-Brittannië dat er straks geen droog brood meer te verdienen is voor market makers. Vooral de brokers die de handel in kleine aandelen op gang moeten houden, vrezen een kaalslag. Het duurt overigens nog wel even voordat MiFID II volledig van kracht wordt. De startdatum is januari 2018. De financiële sector had tot vandaag de tijd om te reageren op de voorgestelde regels. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen jan '24 JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.