Rijken geven 8000 euro goede doelen Nederlanders met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 500.000 euro geven jaarlijks gemiddeld 7.915 euro aan goede doelen. 28 oktober 2016 10:50 • Door IEXProfs Redactie Nederlanders met een vrij besteedbaar vermogen van minimaal 500.000 euro geven jaarlijks gemiddeld 7.915 euro aan goede doelen, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson en Maastricht University. Vermogenden in loondienst met gemiddeld 12.992 euro schenken het meeste, op de voet gevolgd door ondernemers (10.349 euro). Erfgenamen geven veruit het minste (2.802 euro). Ook als percentage van het vermogen schenken werknemers het meeste (0,5%) en erfgenamen het minst (0,1%). Een grote meerderheid van de vermogenden (85%) schenkt aan goede doelen via losse donaties. Daarnaast geeft bijna de helft van de vermogenden via een periodieke schenking die is vastgesteld voor minimaal vijf jaar. Het vastleggen van een periodieke schenking maakt het mogelijk de giften af te trekken van de belasting. Giftenaftrek populair Vier op de tien vermogenden maakt gebruik van de giftenaftrek. Als deze (gedeeltelijk) zou worden afgeschaft, geeft 40% van deze groep aan hun donaties te verlagen. Werknemers maken minder gebruik van de giftenaftrek dan erfgenamen en ondernemers. Werknemers zouden wel vaker hun donatie verlagen als de giftenaftrek wegvalt. Vermogenden die veel doneren aan natuur en milieu, dierenwelzijn en kunst en cultuur gaan minder schenken bij afschaffing van de giftenaftrek. Giften aan kunst en cultuur komen momenteel in aanmerking voor extra fiscale voordelen, wat hen kwetsbaarder maakt bij afschaffing van de aftrek. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.