Slimme software voor banken Banksoftware-ontwikkelaar Five Degrees helpt banken aan goedkope flexibele systemen. 24 augustus 2016 09:00 • Door Rob Stallinga Even voorstellen: elf Nederlandse fintechbedrijven die de financiële orde uitdagen. Waarin een klein land ook groot kan zijn. Nederland, en dan vooral Amsterdam, is een broedplaats van hippe en intelligente fintechbedrijven. Voor de traditionele financiële partijen zijn deze disruptors zowel een bedreiging als een kans. Bas van Marissing Bedrijf: Five DegreesBusiness: Leverancier core-software voor banken Uitvalsbasis: Breukelen Five Degrees staat voor de nieuwste generatie banksoftware, gesitueerd rond de klant. Het succes van Five Degrees is ook het falen van de grote softwarebedrijven die de financiële sector hebben gedomineerd en die volgens mede-oprichter en ceo Martijn Hohmann van Five Degrees voor gebrek aan beweeglijkheid hebben gezorgd. “Juist die beweeglijkheid is nu belangrijker dan ooit. In plaats van systemen aan elkaar vast te knopen, hebben we iets nieuws gebouwd. Zeker voor middelgrote banken is onze sofware de perfecte oplossing. Eén systeem kan altijd meer dan losse systemen. Wij zorgen voor flexibiliteit en goedkopere operaties omdat alles kan worden geautomatiseerd.” Referenties Hohmann bestrijdt de gedacht dat digitale banken klantonvriendelijker zijn.“De klant zelf weet het beste wat die wil. Een bank hoeft alleen nog maar in te springen als dat nodig is. Als een bank slim automatiseert, verricht de klant zelf de handmatige taken en wordt zo de beste medewerker.” Inmiddels draaien negen banken, waaronder Van Lanschot en Knab, op de software van Five Degrees. Hohmann: “We hebben ook al klanten in België en Engeland. Dit is een wereld van referenties. Een bank gaat niet zo maar met een nieuwe softwareleverancier in zee. Het is een huwelijk. De samenwerking is voor lange tijd.” Maak kennis met de andere disruptors in de polder Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.