Soros leert Europa een lesje George Soros vreest een Brexit, want de gevolgen zouden erger kunnen zijn dan de crisis van 2007/2008. 30 juni 2016 13:50 • Door Rob Stallinga Gisteren was miljardair, superbelegger en filantroop George Soros in het Europese parlement om de aanwezigen bij te praten over de financiële effecten van een Brexit. Zelfs de ergste doemdenkers zullen geschrokken zijn van Soros' vergezichten. Hoewel de aandelenkoersen de laatste dagen weer vrolijk de weg omhoog hebben gevonden, vergelijkt Soros de gevolgen van Brexit met de financiële crisis in 2007 en 2008. Soros: "Brexit ontvouwt zich nu nog in slowmotion, maar het proces zal versnellen. Het zal de huidige deflatoire trend verder versterken."Soros werd in een klap beroemd toen hij in 1992 succesvol op een devaluatie van de pond speculeerde. Hoewel hij voorafgaand aan het referendum rekende op een devalutatie van de pond met 20% als het Brexitkamp zou winnen, zat Soros tijdens de stemming long. Hij zegt dat hij met andere beleggingen wel heeft verdiend aan de verrassende uitkomst. Duitsland schuld Soros is allesbehalve positief over de economische toekomst van Europa. Volgen hem leverde de bezuinigingspolitiek Europa een economische achterstand op, die in de huidige situatie moeilijk kan worden goedgemaakt. Schuldig aan de bezuinigingsdrift is Duitsland, dat volgens Soris te bang is voor overheidsschulden, waardoor noodzakelijke stuimuleringsuitgaven niet konden worden gepleegd. "Zodra de economie weer groeit, verdwijnen de problemen vanzelf." Soros roept de Europese leiders op om Groot-Brittannië niet te straffen, noch de Britse zorgen te negeren. "Europa moet de eigen fouten onder ogen zien, net als het democratische tekort van de huidige EU-instituties." Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.