Soros leert Europa een lesje George Soros vreest een Brexit, want de gevolgen zouden erger kunnen zijn dan de crisis van 2007/2008. 30 juni 2016 13:50 • Door Rob Stallinga Gisteren was miljardair, superbelegger en filantroop George Soros in het Europese parlement om de aanwezigen bij te praten over de financiële effecten van een Brexit. Zelfs de ergste doemdenkers zullen geschrokken zijn van Soros' vergezichten. Hoewel de aandelenkoersen de laatste dagen weer vrolijk de weg omhoog hebben gevonden, vergelijkt Soros de gevolgen van Brexit met de financiële crisis in 2007 en 2008. Soros: "Brexit ontvouwt zich nu nog in slowmotion, maar het proces zal versnellen. Het zal de huidige deflatoire trend verder versterken."Soros werd in een klap beroemd toen hij in 1992 succesvol op een devaluatie van de pond speculeerde. Hoewel hij voorafgaand aan het referendum rekende op een devalutatie van de pond met 20% als het Brexitkamp zou winnen, zat Soros tijdens de stemming long. Hij zegt dat hij met andere beleggingen wel heeft verdiend aan de verrassende uitkomst. Duitsland schuld Soros is allesbehalve positief over de economische toekomst van Europa. Volgen hem leverde de bezuinigingspolitiek Europa een economische achterstand op, die in de huidige situatie moeilijk kan worden goedgemaakt. Schuldig aan de bezuinigingsdrift is Duitsland, dat volgens Soris te bang is voor overheidsschulden, waardoor noodzakelijke stuimuleringsuitgaven niet konden worden gepleegd. "Zodra de economie weer groeit, verdwijnen de problemen vanzelf." Soros roept de Europese leiders op om Groot-Brittannië niet te straffen, noch de Britse zorgen te negeren. "Europa moet de eigen fouten onder ogen zien, net als het democratische tekort van de huidige EU-instituties." Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.