ETF’s jagen goudprijs omhoog De recente stijging van de goudprijs is vooral het gevolg van de gestegen vraag naar goud-ETF's. 13 mei 2016 10:30 • Door IEXProfs Redactie Dat blijkt uit een artikel van Sumit Roy op Etf.com. Hij baseert zich op cijfers van het World Gold Council. Daaruit blijkt dat de vraag naar goud in het eerste kwartaal van dit jaar met 21% is gestegen. Dat is de grootste stijging uit de geschiedenis. Opvallend: de vraag naar goud steeg terwijl de consumptie van goud in de twee belangrijkste markten, China en India, juist onder druk stond. In China daalde de vraag naar goud met 12%, in India was dat zelfs 39%. De dalende vraag uit deze landen werd volledig gecompenseerd door de gestegen vraag van indexfondsen. In het eerste kwartaal van 2015 kochten deze fondsen voor 25,6 ton aan goud. Dat heeft voor een sterke stijging van de goudprijs gezorgd. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de totale goudvraag 363,7 ton. Veilige haven Aan het begin van dit jaar werd nog ongeveer 1050 dollar voor een ounce goud betaald. Op dit moment bedraagt de prijs meer dan 1250 dollar. Het World Gold Council noemt meedere oorzaken van de sterk toegenomen goudvraag van beleggers. Veel centrale banken zijn overgegaan tot het instellen van een negatieve rente. Dat maakt staatsobligaties minder aantrekkelijk. Daarnaast bestaat er zorg over de Chinese economie. De recente devaluatie van de Chinese munt yuan wakkert de vrees aan dat de economische groei van het land in gevaar is. Een andere reden is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente veel minder snel zal verhogen dan recent nog werd aangenomen. Goud wordt gezien als een goed tegenwicht voor gestegen volatiliteit op de financiële markten. Daar komt volgens Sumit Roy nog bij dat het inmiddels al bijna zeven jaar geleden is dat er sprake was van een officiële recessie. Dat is volgens hem een uitzonderlijk lange periode. De langste periode zonder recessie bedroeg tien jaar, van maart 1991 tot maart 2001. Ofwel, beleggers nemen alvast het zekere voor het onzekere. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.