Vanguard blijft beleggen in olie De Amerikaanse grootbelegger Vanguard is niet van plan de oliesector uit te sluiten. 9 mei 2016 11:00 • Door IEXProfs Redactie Niet langer in olie-aandelen beleggen is een slechte zaak. Dat stelt Bill McNabb, bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Vanguard, in een artikel in de Financial Times. Als de aandelenkoers te ver daalt zullen de oliebedrijven worden opgekocht door private equity-partijen. Daar profiteren volgens McNabb slechts een paar individuen en het management van. Op dit moment wordt de winstweelde nog verdeeld over een grote groep aandeelhouders. McNabb geeft leiding aan een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld met een totaal belegd vermogen van 3.500 miljard dollar. Twee derde van dit bedrag is belegd in indexfondsen. Deze fondsen zijn verplicht om in alle aandelen in de index te beleggen, dus ook in oliebedrijven. De rest van de Vanguard-fondsen wordt actief beheerd. Fondsbeheerders daar zijn vrij om wel of niet in oliebedrijven te beleggen, legt McNabb uit. Als beheerders vinden dat oliebedrijven te risicovol zijn, is dat hun goed recht, aldus McNabb. Uitsluiten De topman van Vanguard reageert op een trend onder vermogensbeheerders om niet langer in oliebedrijven te beleggen. Dit gebeurt vaak onder druk van belangengroeperingen. Volgens 350.org, een organisatie die het beleid van oliebedrijven aan de kaak stelt, zijn er op dit moment 500 beheerders die hun belangen in oliebedrijven hebben verminderd of geheel afgestoten. Het totale bedrag dat zij beheren is 3.400 miljard dollar. Twee jaar geleden was het aantal niet-olie-beleggers nog 181 met een totaal beheerd vermogen van 50 miljard dollar. Liever praten Vanguard zal zich niet aansluiten bij de groeiende groep beleggers die olie-aandelen mijden. De vermogensbeheerder mengt zich niet in discussies over sociale misstanden en klimaatverandering. “De meningen van onze beleggers zijn wat dit betreft niet eensgezind”, aldus McNabb. Wel voert Vanguard druk uit op bedrijven om hun corporate governance te verbeteren. Het wel of niet in oliebedrijven beleggen heeft uiteindelijk geen grote invloed op het bestuur van bedrijven, stelt McNabb. Het heeft immers geen directe gevolgen voor de balans of de winst van een bedrijf. “Het is beter om de aandelen in bezit te houden en op die manier een dialoog aan te gaan met het bedrijf.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?