Vanguard blijft beleggen in olie De Amerikaanse grootbelegger Vanguard is niet van plan de oliesector uit te sluiten. 9 mei 2016 11:00 • Door IEXProfs Redactie Niet langer in olie-aandelen beleggen is een slechte zaak. Dat stelt Bill McNabb, bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Vanguard, in een artikel in de Financial Times. Als de aandelenkoers te ver daalt zullen de oliebedrijven worden opgekocht door private equity-partijen. Daar profiteren volgens McNabb slechts een paar individuen en het management van. Op dit moment wordt de winstweelde nog verdeeld over een grote groep aandeelhouders. McNabb geeft leiding aan een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld met een totaal belegd vermogen van 3.500 miljard dollar. Twee derde van dit bedrag is belegd in indexfondsen. Deze fondsen zijn verplicht om in alle aandelen in de index te beleggen, dus ook in oliebedrijven. De rest van de Vanguard-fondsen wordt actief beheerd. Fondsbeheerders daar zijn vrij om wel of niet in oliebedrijven te beleggen, legt McNabb uit. Als beheerders vinden dat oliebedrijven te risicovol zijn, is dat hun goed recht, aldus McNabb. Uitsluiten De topman van Vanguard reageert op een trend onder vermogensbeheerders om niet langer in oliebedrijven te beleggen. Dit gebeurt vaak onder druk van belangengroeperingen. Volgens 350.org, een organisatie die het beleid van oliebedrijven aan de kaak stelt, zijn er op dit moment 500 beheerders die hun belangen in oliebedrijven hebben verminderd of geheel afgestoten. Het totale bedrag dat zij beheren is 3.400 miljard dollar. Twee jaar geleden was het aantal niet-olie-beleggers nog 181 met een totaal beheerd vermogen van 50 miljard dollar. Liever praten Vanguard zal zich niet aansluiten bij de groeiende groep beleggers die olie-aandelen mijden. De vermogensbeheerder mengt zich niet in discussies over sociale misstanden en klimaatverandering. “De meningen van onze beleggers zijn wat dit betreft niet eensgezind”, aldus McNabb. Wel voert Vanguard druk uit op bedrijven om hun corporate governance te verbeteren. Het wel of niet in oliebedrijven beleggen heeft uiteindelijk geen grote invloed op het bestuur van bedrijven, stelt McNabb. Het heeft immers geen directe gevolgen voor de balans of de winst van een bedrijf. “Het is beter om de aandelen in bezit te houden en op die manier een dialoog aan te gaan met het bedrijf.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.