De allerbeste beleggingsfondsen Superieure rendementen over de lange termijn: dit waren de beste beleggingsfondsen in de laatste tien jaar. 4 januari 2016 07:00 • Door Pieter Kort De kortetermijngrillen van de markt zijn nauwelijks te voorspellen, dus als verstandig belegger gaat u voor rendement op de lange termijn. Althans, zolang uw beleggingshorizon dat toelaat. Maar hoe prettig het ook klinkt om de waan van de dag links te kunnen laten liggen, ook de lange termijn kent zo zijn uitdagingen. Bijvoorbeeld de keus of u kiest voor passieve oplossingen, waarmee u goedkoop maar willoos meedobbert op de golven van de kapitaalmarkt, of zelf actieve beleggingskeuzes maakt, met het risico dat u uiteindelijk te veel betaalt voor een gok op een verliezend paard. Die eerste optie wint aan populariteit, al was het maar omdat in de laatste tien jaar veel verkeerde paarden hebben meegelopen in de race. Daarom, ter vermaak, ter lering, maar ook om de actieve beleggers een hart onder de riem te steken hieronder en hiernaast een overzicht van de paarden die wèl wonnen op een lange termijn van tien jaar. Hoge kosten De Top-10 ljjstjes hieronder zijn samengesteld uit àlle in Nederland verkrijgbare fondsen in de fondsendatabase van Lipper. Uiteraard zijn het rendementen uit het verleden waar u anno nu niet meer zoveel aan heeft, maar niettemin vallen er wel wat conclusies uit te trekken. Bijvoorbeeld dat de beste aandelenfondsen het ook tijdens the wonder years voor obligaties, inclusief diepe beurscrash, nog wel ruim beter deden dan de beste obligatiefondsen – mits u in de goede sectoren en regio’s zat. Dat luisterde wel nauw, want het beste wereldwijde obligatiefonds deed het uiteindelijk beter dan het gros van de wereldwijde aandelenfondsen. Wat opvalt in de drie lijstjes van topfondsen hiernaast is het relatief hoge kostenniveau. Zeker bij aandelen- en mixfondsen is een TER van meer dan 1,5% eerder regel dan uitzondering. Dat is de prijs die een belegger - kennelijk - betaalt voor langdurige actieve outperformance. Niet dezelfde fondsen Hoe zou dat kostentabelletje er over tien jaar uitzien? Eén ding weten we zeker over de komende tien jaar: ze gaan er niet zo uitzien als de vorige tien. Het moet wel heel vreemd uitpakken als u eind 2025 dezelfde fondsen in de Top-10 ziet staan. Maar verplaats uzelf eens terug naar 2005 en ga eens na bij uw jongere zelf: was het in u opgekomen om op deze paarden te wedden? Dit artikel is eerder gepubliceerd in IEXProfs magazine nummer 31, 2015, data Lipper, peildatum 30 november 2015. Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?