Valse start goud of trend? De uitgestelde renteverhoging door de Fed in oktober was goed nieuws voor de goudprijs. Kan het herstel voortduren? 13 november 2015 10:30 • Door IEXProfs Redactie De uitgestelde renteverhoging door de Fed in oktober was goed nieuws voor de goudprijs. Kan het herstel voortduren? Dat vraagt goudstrateeg Joe Foster van Van Eck Global zich af in zijn nieuwsbrief. Want hoewel de renteverhoging door de Fed slechts een kwestie van tijd is, zijn er tekenen die er volgens hem op wijzen dat de bodem in de goudmarkt in juli is bereikt. Toen noteerde de goudprijs een cyclisch dieptepunt van 1072 dollar per ounce. In oktober was sprake van een maandelijkse stijging van 2,4% tot 1142,16 per ounce. Kleine spurt De uitgestelde renteverhoging was goed voor de goudprijs omdat het een teken is dat het herstel van de Amerikaanse economie brozer is dan tevoren werd aangenomen. Bij ieder tegenvallend economisch cijfer gedurende oktober, vertoonde de goudprijs een kleine groeispurt. Er zijn echter tekenen dat de goudmarkt op een fundamentelere manier uit het dal aan het krabbelen is. Dat heeft voor een deel te maken met kostenbesparingen in de mijnindustrie. Diverse goudmijn bedrijven lieten in oktober weten dat ze in staat waren geweest om de kosten van het produceren van een ounce goud met gemiddeld 50 dollar te verlagen naar 850 dollar. Daarnaast blijkt de centrale bank van China de vraag naar goud een impuls te geven. Ondanks het feit dat de deviezenvoorraad van de Chinezen ald meer dan een jaar flink daalt, stijgt de vraag naar goud. Chinese vraag In het verleden stonden de Chinezen garant voor de aankoop van ongeveer 100 ton aan goud op jaarbasis. In het afgelopen kwartaal werd echter al 50 ton aangekocht. Volgens Foster zorgt de stevige Chinese vraag voor een bodem in een nog steeds zwakke goudmarkt. Voor de komende periode is onzekerheid troef. Er zijn teveel factoren die het beeld op de goudmarkt verstoren. Komt er een renteverhoging van de Fed in oktober of niet. En zo ja, hoe reageert de markt daarop? Alleen als dat duidelijk is kan gezegd worden of de goudprijs aan een nieuwe trend bezig is, of dat in oktober sprake was van een valse start. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.