Crowdfunding kan leren van banken Dat crowdfunding soms nog geen volwaardig alternatief voor bankfinanciering is, komt door het verschil in onderzoeksinspanning. 23 september 2015 11:45 • Door Bastiaan Bloemink en Ella van Kranenburg Crowdfunding is nieuw, maar financieringsvraagstukken en de risico’s die daarbij horen zijn dat niet. Een belangrijk risico is het faillissement van de geldvrager. Dit is reeds gebeurd waarbij de faillissementen op het Seeds-platform van ABN Amro opvielen. Hoe meer geldvragers zich aandienen hoe groter de kans dat er een aantal tussen zitten die het niet redden. Rol platform Een platform is in essentie een bulletinboard waar geldgevers en beleggers gekoppeld worden. Het platform treedt richting de geldvrager op als adviseur of riskmanager en heeft in die rol een zekere zorgplicht. Het platform moet een due diligence verrichten op de geldvrager en beoordelen of de gekozen financieringsvorm de juiste is voor de geldvrager. Ook in de ogen van de crowd rust op het platform een zorgplicht. Als het platform haar onderzoeks- en zorgplicht beperkt uitlegt dan zal dit duidelijk moeten worden gecommuniceerd met zowel de geldvrager als de crowd. Het platform zal deze plichten niet altijd naast zich neer kunnen leggen. Alternatief voor bankfinanciering De reden dat vaak wordt gekozen voor crowdfunding is dat banken niet meer ruimhartig lenen. Dit ligt niet alleen in het feit dat zij zelf te weinig funding kunnen genereren voor balansversterking. Maar banken kijken ook goed naar de soliditeit en het defaultrisico van geldvragers. Banken hebben een omvangrijk intern apparaat opgezet om financieringsvraagstukken en geldvragers hierop te beoordelen. Bij veel crowdfundingplatformen lijkt een vergelijkbaar apparaat te ontbreken. Hier zou crowdfunding dus nog wat kunnen leren van banken. Waar crowdfunding als volwaardig alternatief van bankfinanciering wil optreden, mag ook worden verwacht dat platformen eenzelfde onderzoeksinspanning leveren als banken. Een gedegen onderzoek op geldvragers mitigeert het risico op faillissementen. Als crowdfunding in staat blijkt financiële bleeders te beperken, zal zij steeds meer onderdeel worden van het establishment. De crowdfundingplatformen die hun onderzoeksplicht beperkt uitleggen, moeten hier transparant over zijn. Op deze platformen is het eerder gokken dan beleggen. Bastiaan Bloemink werkt als adviseur/jurist bij Charco & Dique Risk Management en Compliance. Ella van Kranenburg is advocaat bij Keijser Van der Velden, een nichekantoor dat zich specialiseert op het gebied van het financiële recht. De informatie in deze column is niet bedoeld als juridisch advies. Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.