Weidmann ergert zich aan QE-vraag Waarom zou je obligaties gaan opkopen als de economie al een cadeautje krijgt in de vorm van een lage olieprijs? 29 december 2014 15:30 • Door Ruben Munsterman Waarom zou je obligaties gaan opkopen als de economie al een cadeautje krijgt in de vorm van een lage olieprijs? Veel media-aandacht voor Jens Weidmann, de president van de Duitse centrale bank, die zegt dat de situatie in Europa niet zo slecht is als men denkt. Dat vertelt hij in een interview met de zondagskrant Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung en wordt overgenomen in de kopij van internationale media. Weidmann heeft er als beleidsmaker duidelijk belang bij om de rust te bewaren, dus het doen van uitspraken zoals deze hoort min of meer bij zijn takenpakket. Verderop in het Reuters-bericht wordt het interessanter. Daar herhaalt Weidmann namelijk dat hij er echt geen trek in heeft om met de ECB obligaties op te gaan kopen ter bevordering van de Europese economie. De olieprijs is super laag, en daar moeten we het maar mee doen. "(With low oil prices) An economic stimulus program has been handed to us, why should we add to that with monetary policy?" Irritatie alomDe Duitse aandeelhouder van de ECB ergert zich zelfs aan de constante vraag wanneer de centrale bank activa gaat opkopen. "I am irritated by one question dominating the recent public debate: when will you finally buy?" Er is in principe niets nieuws aan de horizon. Weidmann was altijd al een tegenstander van een ruim monetair beleid. Maar het is wel iets om in de gaten te houden, aangezien er analisten en economen zijn die rekenen op ECB-stimulering. De vraag is inderdaad of de Europese economie kwantitatieve verruiming nodig heeft. JPMorgan Asset Management, die overigens ook positief is over Europa, zei daar twee weken geleden iets zinnigs over. Vincent Juvyns, executive director global market strategist bij JPMorgan, merkte op dat QE in Europa niet zoveel effect zal hebben als in Amerika: "Amerikaanse bedrijfsschuld is voor 88% gefinancierd door de markt, in Europa is dat slechts voor 33%, de rest komt van bankleningen.” Kortom, QE zal meer de balans van de ECB onnodig opblazen dan dat het bedrijven een gunstiger kredietklimaat biedt. Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.