De valse handel van Steve Cohen Een documentaire onthult hoe Steve Cohen door handelen met voorkennis ongekende rendementen heeft geboekt. 25 december 2014 16:00 • Door Ruben Munsterman Een documentaire onthult hoe Steve Cohen door handelen met voorkennis ongekende rendementen heeft geboekt. Hedgefondsmanager Steve Cohen is een van de grootste succesverhalen uit de geschiedenis van Wall Street. Althans, qua behaalde rendementen. Door veroordelingen op basis van handelen met voorkennis moest zijn SAC Capital min of meer sluiten en werden meerdere van zijn werknemers achter grendel gezet. The Wall Street Journal doopte Cohen ooit in een artikel tot The Hedge Fund King. En niet onterecht. Sinds de oprichting in 1992 van SAC Capital behaalde Cohen voor zijn deelnemers een jaarlijks rendement van 25%. En dat is ongekend, want de fondsbaas rekent een ongebruikelijk hoge provisie: 3% beheervergoeding en 50% van alle gemaakte winsten. Daarbij valt het gemiddelde van 2/20 in het niets. Als je de 3/30 fee eraf haalt, ligt het daadwerkelijke rendement dus nog veel en veel hoger. Magneet voor fraudeursHoe dit kan? De Amerikaanse toezichthouder SEC noemde SAC Capital ooit een “veritable magnet of market cheaters." De club van Cohen moest de hoogste insider trading-boete ooit betalen, 1,2 miljard dollar. Dat kwam geheel uit de zak van de miljardair zelf, die 100% aandeelhouder is van zijn fondsenbedrijf. Ook zijn er meerdere werknemers achter de trailies beland. Inmiddels is de naam van SAC, vernoemd naar de initialen van Steven A. Cohen, veranderd in Point72 Asset Management. De baas zelf is buiten schot gebleven, hem kan alleen nalatenschap van goed toezicht op zijn frauderende personeel worden verweten, iets waarvoor in de fondsenindustrie volgens de Amerikaanse wet geen strafrechterlijke gevolgingen uit kunnen voortkomen. Point72 mag alleen nog eigen geld beheren, dus dat van Cohen en zijn werknemers. PBS maakte begin dit jaar een mooie korte documentaire over het torenhoge rendement van Steve Cohen en wat daar achter schuilt: To Catch A Trader. Wellicht leuk om tijdens de vrije kerstdagen te bekijken. De documentaire is gratis te zien bij de omroep PBS. Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.