Dit zijn de 500 grootste fondshuizen Vanguard staat nu op de tweede plek in de lijst van de 500 grootste fondshuizen ter wereld en passeert Allianz GI. 17 november 2014 12:15 • Door Ruben Munsterman Tower Watson heeft weer zijn jaarlijkse lijst van 500 grootste fondshuizen gepubliceerd. De standen dateren van eind 2013 en hebben dus enige vertraging. De top-drie is veranderd. Vanguard staat nu op nummer twee en passeert daarmee Allianz Global Investors, die wegzakt naar plek drie. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Vanguard, die vooral passieve fondsen aanbiedt, continueerde zijn groei en beheert in totaal zo'n 2,7 biljoen dollar. Allianz GI, die zich juist op actief beheer richt, kromp daarentegen in 2013. Dat komt voornamelijk door slechte restultaten bij het obligatiefonds Total Return Fund van dochterbedrijf Pimco. Het effect van het vertrek van Bill Gross in 2014 is nog niet in deze meting meegenomen. BlackRock is voor het vierde opeenvolgende jaar de onbetwiste nummer één met 4,3 biljoen dollar aan assets under management (aum). De 500 grootste fondsenaanbieders waren eind vorig jaar goed voor in totaal 76,5 biljoen dollar. Dat is 11,8% meer dan het jaar daarvoor. De industrie is dus behoorlijk gegroeid. Dat kan liggen aan de bullmarkten die in 2013 op veel grote aandelenmarkten heersten. Passief beheerd vermogen is in de laatste tien jaar meer dan verdrievoudigd naar 14 biljoen dollar in totaal. Wat verder opvalt is dat het totale vermogen onder beheer van Noord-Amerikaase managers met 16,7% groeide naar $41,9 biljoen. Europese fondsen konden rekenen op bijna 10% meer vermogen en staan op $26,3 biljoen. Het andere grote vermogensgebied, Japan, daalde met 5,5% naar $4,6 biljoen. Nederlandse fondsen hebben in de afgelopen vijf jaar behoorlijk wat marktaandeel verloren op internationaal niveau, blijkt uit het onderzoek. Waar de fondsen uit de polder in 2003 en 2008 nog zo een marktaandeel van 5% hadden, is dat in 2013 gezakt naar ongeveer 2,5%. Aegon Group is in 2013 de hoogste Nederlandse fondsenaanbieder op plek 26. Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 03 apr Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.