Dit zijn de 500 grootste fondshuizen Vanguard staat nu op de tweede plek in de lijst van de 500 grootste fondshuizen ter wereld en passeert Allianz GI. 17 november 2014 12:15 • Door Ruben Munsterman Tower Watson heeft weer zijn jaarlijkse lijst van 500 grootste fondshuizen gepubliceerd. De standen dateren van eind 2013 en hebben dus enige vertraging. De top-drie is veranderd. Vanguard staat nu op nummer twee en passeert daarmee Allianz Global Investors, die wegzakt naar plek drie. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Vanguard, die vooral passieve fondsen aanbiedt, continueerde zijn groei en beheert in totaal zo'n 2,7 biljoen dollar. Allianz GI, die zich juist op actief beheer richt, kromp daarentegen in 2013. Dat komt voornamelijk door slechte restultaten bij het obligatiefonds Total Return Fund van dochterbedrijf Pimco. Het effect van het vertrek van Bill Gross in 2014 is nog niet in deze meting meegenomen. BlackRock is voor het vierde opeenvolgende jaar de onbetwiste nummer één met 4,3 biljoen dollar aan assets under management (aum). De 500 grootste fondsenaanbieders waren eind vorig jaar goed voor in totaal 76,5 biljoen dollar. Dat is 11,8% meer dan het jaar daarvoor. De industrie is dus behoorlijk gegroeid. Dat kan liggen aan de bullmarkten die in 2013 op veel grote aandelenmarkten heersten. Passief beheerd vermogen is in de laatste tien jaar meer dan verdrievoudigd naar 14 biljoen dollar in totaal. Wat verder opvalt is dat het totale vermogen onder beheer van Noord-Amerikaase managers met 16,7% groeide naar $41,9 biljoen. Europese fondsen konden rekenen op bijna 10% meer vermogen en staan op $26,3 biljoen. Het andere grote vermogensgebied, Japan, daalde met 5,5% naar $4,6 biljoen. Nederlandse fondsen hebben in de afgelopen vijf jaar behoorlijk wat marktaandeel verloren op internationaal niveau, blijkt uit het onderzoek. Waar de fondsen uit de polder in 2003 en 2008 nog zo een marktaandeel van 5% hadden, is dat in 2013 gezakt naar ongeveer 2,5%. Aegon Group is in 2013 de hoogste Nederlandse fondsenaanbieder op plek 26. Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.