1 op 5 beleggers al weg uit advies Al 18% van adviesklanten is over naar execution only en nog eens 18% overweegt dat te doen. Slechts 4% is naar beheer. 4 november 2014 08:45 • Door IEXProfs Redactie U las het de afgelopen maanden met regelmaat. Private bankers die ontkennen dat adviesklanten weglopen nadat het distributieverbod sinds 1 januari ingegaan is en advies- en beheerklanten die kosten nu in een aparte regel op hun factuur vinden. Maar nieuwe cijfers wijzen er op dat wel degelijk 1 op de 5 adviesklanten al naar execution only is overgestapt. Nog eens bijna20% overweegt dat te gaan doen. Dat zijn conclusies uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de Britse vermogensbeheerder Schroders. Daar tegenover staat een schamele 4% die zich van adviesklant tot beheerklant heeft laten upgraden. Daarmee missen niet alleen de private banks een enorme stroom aan inkomens, het is ook een schot in eigen voet van de toezichthouder AFM die probeerde een betere, transparantere wereld voor beleggers te creëren door de kosten inzichtelijk te maken. Want nu die inzichtelijk zijn, schrikken ze een fors deel van de beleggers af. De exodus richting 'doe-het-zelf' zorgt juist voor meer risico, stelt Hein Kuijpers, hoofd intermediair van Schroders: "Degenen die zijn doorgegaan met beleggen met professioneel advies, zijn grosso modo weliswaar niet goedkoper uit want zij betalen nu aan de bank wat ze besparen aan kosten. Maar degenen die uit kostenoverwegingen zelf zijn gaan beleggen, missen het professionele advies en distantie, waardoor er minder goed belegd wordt, minder gespreid en zonder deskundige input. Ik twijfel er serieus aan of de particuliere belegger en de banken een dienst is bewezen door de nieuwe regels”. Voor beleggers die zich wel laten adviseren, vormt het advies de belangrijkste informatiebron voor hun beleggingsbeslissingen. Deze groep leunt het zwaarst op hun bankadviseur, financieel tussenpersoon, of accountant. Beleggers die geen gebruik maken van advies laten zich bij het maken van beleggingskeuzes relatief sterk beïnvloeden door informatie via media (54%), het eigen gevoel en instinct (43%) en onafhankelijke financiële websites (40%). Hoe belangrijk zijn kosten? Het is verder opvallend dat beleggers die helemaal geen gebruik maken van een adviseur, hiervoor nauwelijks als reden opvoeren dat de kosten te hoog zouden zijn. Iets meer dan een op de drie ondervraagden (35%) geeft aan dat een adviseur te veel geld kost. Veel vaker wordt aangegeven dat beleggers zichzelf goed in staat achten om hun portefeuille zelf te beheren (76%). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.
Assetallocatie 18 feb "Marktverwachtingen centrale banken zitten ernaast" Volgens hoofdeconoom Steven Bell van Columbia Threadneedle is de kans groot dat de Fed de rente dit jaar meer verlaagd dan de markt nu verwacht. Voor de ECB zal het waarschijnlijk andersom zijn.
Assetallocatie 16 feb Rendementen worden de komende 20 jaar iets minder Capital Group heeft rendementsverwachtingen voor de komende 20 jaar voor aandelen en obligaties iets verlaagd. Maar over de gehele linie zijn de prognoses voor langetermijnbeleggingen op de wereldwijde markten nog altijd positief.
Assetallocatie 13 feb Europese beleggers in de ban van Trump en de korte termijn Europese beleggers zijn het jaar begonnen met duidelijke voorkeuren, zo blijkt uit de Europese ETF-handel van afgelopen maand.
Assetallocatie 12 feb "Diversificatie is de enige free lunch op de beurs" Honderd jaar beursgeschiedenis biedt beleggers een berg aan informatie. Financieel blogger Larry Swedroe trekt negen belangrijke conclusies waar belegger hun voordeel mee kunnen doen.
Assetallocatie 11 feb Tijd om wat winst te nemen op Amerikaanse aandelen Van Lanschot Kempen verkoopt een deel van de Amerikaanse aandelenpositie. Beleggingsstrateeg Joost van Leenders legt uit waarom.