Wilde Westen in ETF-portefeuilles In de VS worden vragen gesteld bij de ETF-portefeuilles waar beleggers een grenzeloos vertrouwen in hebben. 22 september 2014 13:45 • Door IEXProfs Redactie "Two legs bad... ... Four legs good." George Orwell zou wel weten hoe hij de stammenstrijd tussen actief en passief zou moeten beschrijven, in een paar pennenstreken. In de financiële industrie en onder beleggers lijken steeds meer deelnemers over te lopen naar het kamp van de vierbeners. Ze stappen massaal over van actief naar passief. Wie nog wat wil verdienen moet meebewegen met de schuivende panelen. Zo lanceerde ING Private Bank deze maand actieve beheerportefeuilles die worden samengesteld uit passieve producten. Die komen naast de traditionele fonds- en aandelenbeheerportefeuilles, maar verwacht wordt dat beheerklanten ook zullen overstappen van de beheerportefeuille met actieve fondsen naar die met passieve producten. Eind goed, al goed nu de grootbanken die switch maken? Eerder nam Rabo private Banking al afscheid van Robeco-fondsen om ze in te ruilen voor indexfondsen. Hebben we de overstap gemaakt en komt alles nu toch goed? Niet per se. In de VS beginnen de kenners zich wat zorgen te maken over deze beheerde ETF-portefeuilles. "Voordat je Pimco koopt, schop je tegen een band. Maar als je deze portefeuilles wilt klopen, dan moet je tegen alle vier de banden schoppen, de bumper bekijken en de motorkap wijd opentrekken", zegt Ben Johnson, die bij Morningstar in de VS passieve strategieën onder de loep neemt. Belegger moeten hun mouwen opstropen en eens goed kijken wat zedaar aantreffen. Als er producten van kleine aanbieders tussen zitten, dan kun je flinke bedrijfsrisico's lopen." Maar ook d eperformance is niet altijd om over naar huis te schrijven. Matt Hougan, directeur van ETF-informatieplatform ETF.com, laat daar geen onduidelijkheid over bestaan. "Van de tien grootste strategieën worden er nu vier onderzocht door de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond), twee hebben negatieve rendementen geleverd en de grootste, snelst groeiende ligt dit jaar 23% achter op de S&P500." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 11:30 Goudprijs nog niet aan plafond als onzekerheid aanhoudt Senior ETF-analist Elisa Piscopiello bij L&G analyseert de drijvende krachten achter de sterke prijsstijging van goud en waarom gouddelvers glanzende winsten kunnen boeken.
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.